Koronavirus

U Sloveniji 34 novooboljele osobe, njemačka Vlada najavljuje još drastičnije mjere

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersLJUBLJANA Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji povećao se u ponedjeljak s jučerašnjih 219 na 253 te se bilježe 34 novooboljele osobe, a do sada je ukupno obavljeno 6712 testova, objavio je u ponedjeljak slovenski Institut za javno zdravlje.


Riječ je o podacima od danas u 14 sati.


Kako prenose slovenski mediji, među virusom najugroženijima je općina Šmarje pri Jelšah na području Celja, gdje se sumnja da se infekcija proširila i na dom umirovljenika, gdje trenutačno uzimaju briseve zaposlenih radi testiranja.
U Sloveniji su od ponedjeljka na snazi rigoroznije mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa pa su zatvorene sve odgojno-obrazovne ustanove, međunarodni i domaći cestovni i željeznički promet, od sutra i zračni promet, a u pripremi su i nove mjere.


Ako stvari budu eskalirale, jedna od mogućnosti je i potpuno zatvaranje granica iako to ne želimo, kazao je u ponedjeljak u razgovoru za Slovenski radio Srečko Šestan, zapovjednik Civilne zaštite, uz ocjenu da će najnovije mjere dati rezultat ako se ljudi budu pridržavali pravila, posebno mjera za smanjivanje socijalnih kontakata.


Iako su mjere donesene za dva tjedna, realno je da će se nastaviti sve dok se epidemija ne stavi pod kontrolu, a za sankcioniranje mogućih prekršitelja zaduženi su tržišna inspekcija i policija, naveo je čelnik slovenske Civilne zaštite.


Zatvaranje skoro svih trgovina


Njemačka vlada objavila je u ponedjeljak popodne kako su dogovorene nove mjere koje za cijelu zemlju predviđa zatvaranje svih trgovina osim onih s prehranom i lijekovima te zatvaranje svih objekata zabave i druženja kako bi se spriječila zaraza koronavirusom.


Njemačka savezna vlada dogovorila je u ponedjeljak s pokrajinskim vladama mjere zatvaranja svih trgovina koje nisu vezane uz osnovnu opskrbu stanovništva te barova, klubova, kazališta, bordela i crkvi, kako bi se usporilo širenje koronavirusa.


Ostat će otvoreni trgovine prehrambenim proizvodima, marketi, banke, ljekarne i servisi dostave, dok će restorani i drugi objekti prehrane biti otvoreni od šest sati ujutro do šest sati poslijepodne.


Vlada navodi da su nove mjere uvedene kako bi se dodatno ograničili socijalni kontakti u javnim prostorima kao odgovor na epidemiju koronavirusa u Njemačkoj. Trgovine koje ostaju otvorene moraju primijeniti visoke higijenske mjere i nadzirati ulaz kako bi se izbjeglo stvaranje dugačkih redova.


Istodobno, Njemačka razmišlja o promjeni Ustava u slučaju da Bundestag zbog koronavirusa ne bude mogao biti sazvan, javlja u ponedjeljak Njemačka novinska agencija (Dpa).


Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble u ponedjeljak je s predstavnicima parlamentarnih stranaka razgovarao o mogućnosti mijenjanja Ustava koji bi omogućio donošenja važnih odluka i u slučajevima pandemije, javlja dpa.


Trenutno je važne odluke mimo parlamenta moguće donositi samo u slučaju napada na zemlju, kada gremij sačinjen od članova oba doma parlamenta, Bundestaga i Bundesrata, preuzima donošenje odluka.


Za sada je četiri zastupnika testirano pozitivno na koronavirus.


Zrakoplovne kompanije traže pomoć


U Njemačkoj su u ponedjeljak zabilježena tri nova slučaja umrlih od koronavirusa, čime se broj smrtnih slučajeva popeo na 16.


O detaljima sa sastanka vladina kabineta kancelarka Angela Merkel trebala bi govoriti na konferenciji za medije u 18 sati.


U međuvremenu su i njemačke zrakoplovne kompanije zatražile financijsku pomoć zbog kolapsa zračnog prometa. Savezna zemlja Baden-Wuerttemberg je potpunosti ukinula zračni prijevoz.


Lufthansa je ukinula 90 posto interkontinentalnih veza i 60 posto letova kratkog i srednjeg dometa. Ograničen plan letenja bi trebao važiti do 12. travnja.


Njemačka vlada je već obećala pomoć zrakoplovnim kompanijama.


“Zrakoplovna branša je bez vlastite krivnje stavljana na tešku kušnju”, rekao je povjerenik vlade za zračni promet Thomas Jarzombek u ponedjeljak.


Njemačka je od ponedjeljka ujutro drastično ograničila granični promet prema Austriji, Švicarskoj, Luksemburgu, Francuskoj i Danskoj. Granicu još smiju samo prelaziti one osobe koje na posao odlaze u drugu zemlju.