Napeto na poluotoku

U Pjongjangu će na ovo dobiti slom živaca. Južna Koreja i SAD najavili zajedničke nuklearne vježbe

Hina

REUTERS

REUTERS

Yoonove izjave uslijedile su samo dan nakon što su sjevernokorejski državni mediji izvijestili da je njihov vođa Kim Jong Un pozvao na razvoj novih interkontinentalnih balističkih projektilaJužna Koreja i Sjedinjene Države razgovaraju o mogućim nuklearnim vježbama u svjetlu sve većih nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje, rekao je južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol u novinskom intervjuu.


List Chosun Ilbo objavio je da je Yoon rekao da će zajedničko planiranje i vježbe biti usmjereni na učinkovitiju provedbu američkog “proširenog odvraćanja”.


Pojam označava sposobnost američke vojske, posebice njezinih nuklearnih snaga, da odvrate napade na američke saveznike.
“Nuklearno oružje pripada Sjedinjenim Državama, ali planiranje, razmjenu informacija, vježbe i obuku trebaju zajednički provoditi Južna Koreja i Sjedinjene Države”, rekao je Yoon i dodao da je Washington “prilično pozitivan” glede te ideje.


Yoonove izjave uslijedile su samo dan nakon što su sjevernokorejski državni mediji izvijestili da je njihov vođa Kim Jong Un pozvao na razvoj novih interkontinentalnih balističkih projektila i većeg nuklearnog arsenala za suprotstavljanje prijetnjama predvođenih SAD-om u jeku rastućih napetosti između suparničkih Koreja.


Sjeverna Koreja ispalila je u novogodišnjoj noći balistički projektil kratkog dometa sa svoje istočne obale.


U subotu je lansirala tri balističke rakete, čime je zaokružila 2022. godinu obilježenu rekordnim brojem testiranja projektila.