DRAKONSKO KAŽNJAVANJE

U ovoj talijanskoj regiji ne smije se zaboraviti zaštitna maska: Kazna je 1.000 eura

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Talijanski tisak u nedjelju je izvijestio o prvim naplaćenim kaznama u iznosu od 1000 eura, a dobili su ih vlasnici triju tvrtki u južnome gradu Salernu. Među njima su jedan bar i frizerski salonNAPULJ – Ako vas u zatvorenom prostoru u talijanskoj regiji Kampaniji lokalne vlasti zateku bez zaštitne maske, morat ćete platiti kaznu u iznosu od 1000 eura.


Guverner te napuljske regije pooštrio je dosadašnje mjere s obzirom na to da je područje suočeno s porastom broja zaraženih koronavirusom i nediscipliniranim stanovništvom.


Talijanski tisak u nedjelju je izvijestio o prvim naplaćenim kaznama u iznosu od 1000 eura, a dobili su ih vlasnici triju tvrtki u južnome gradu Salernu. Među njima su jedan bar i frizerski salon.
Policija je utvrdila da se u njima nije poštovala obveza nošenja maski u zatvorenom prostoru.


“Ako naši sugrađani misle da je problem riješen, znači da ćemo se za nekoliko tjedana morati vratiti u izvanredno stanje”, upozorio je Vincenzo de Luca, guverner Kampanije.


“Znali smo da će doći do porasta broja zaraženih, to se očekivalo”, objavio je na Facebooku nekoliko sati prije objave o pooštrenju mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.


Novčanu kaznu u iznosu od 1000 eura morat će platiti svi oni koji ne nose masku u zatvorenim prostorima, a to su sve javne zgrade, supermarketi, barovi, restorani, trgovine i javni prijevoz (autobusi, vlakovi, podzemna željeznica).


U skladu s novom odredbom “prijevoznici su dužni zabraniti ulazak u vozilo putnicima koji ne nose masku”.


“Bit će pozvani da odmah napuste vozilo, a ako to odbiju autobus ili vlak bit će zatvoreni te će se pozvati policija”, stoji u odredbi.


Ako prekršaj počini trgovac ili netko od njegovih zaposlenika, osim novčane kazne koju će morati platiti, trgovina će se smjeti zatvoriti na pet do 30 dana, a ako se neposluh ponovi kazna i broj dana mogu se udvostručiti.


Italija je prva europska zemlja koju je pogodio val zaraze koronavirusom i zbog epidemije je platila vrlo visoku cijenu. Virusom su zaražene 242.000 stanovnika, a od posljedica bolesti umrlo ih je više od 35 000.