Ekstremisti ne miruju

U Njemačkoj razotkrivena radikalna desničarska skupina koja je planirala napasti džamije

Hina

REUTERS

REUTERS

Dvanaestorica članova krajnje desne skupine uhićeni su u petak širom zemlje i smješteni u pritvor pod sumnjom da su pripremali terorističke napade.Njemačka vlada osudila je u ponedjeljak »zastrašujuće« planove za napade na džamije širom zemlje koje je pripremala jedna krajnje desna skupina, obećavajući da će džamije biti zaštićene.


»To što je otkriveno je zastrašujuće, da se jasno pokaže da se jedna skupina tako radikalizirala tako brzo«, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Bjoern Gruenewaelder na redovitoj konferenciji za novinare.


»Važno je da ta mjesta za bogoštovlje budu zaštićena«, dodao je.
»Misija države je da osigura slobodno prakticiranje religije u zemlji bez opasnosti i prijetnja«, istaknuo je glasnogovornik vlade Steffen Seibert.


Dvanaestorica članova krajnje desne skupine uhićeni su u petak širom zemlje i smješteni u pritvor pod sumnjom da su pripremali terorističke napade.


Osumnjičeni su da su planirali napasti džamije za vrijeme molitvi, po uzoru na napad u Christchurchu na Novom Zelandu u kojem je u ožujku 2019. ubijena 51 osoba u dvije džamije, što je bilo uživo prenošeno na internetu.


Osumnjičeni vođa skupine, poznat vlastima koje su ga pratile već mjesecima, iznio je te planove na sastanku sa suradnicima prošli tjedan.


Istražitelji su za to doznali zahvaljujući doušniku ubačenom u njihove redove, prenijeli su njemački mediji.


Skupina je planirala napade na džamije u »desetak« njemačkih regija.


Među 12 privedenih, četvorica su osumnjičeni da su vodeći članovi skupine, a ostala osmorica da su im pružali financijsku i logističku potporu.


Svi su njemački državljani, a među njima je i jedan policajac iz Sjeverne Rajne-Vestfalije koji je suspendiran s dužnosti.