Traži se zabrana

U Nizozemskoj otkriveno čak 15 kampova koji provode opasnu konverzijsku terapiju i žele gayeve pretvoriti u heteroseksualce

Hina

Reuters

Reuters

Liječenje se često provodi u ljetnim kampovima i u radionicama, kaže ministarstvo u studiji provedenoj nakon što je nekoliko zastupnika zatražilo da se zabrani konverzijska terapijaPetnaest organizacija i pojedinaca u Nizozemskoj nude tzv konverzijsku terapiju kojoj je cilj homoseksualce preobratiti u heteroseksualce, objavilo je ministarstvo zdravstva o toj praksi koja može izazvati ozbiljne psihičke probleme.


Liječenje se često provodi u ljetnim kampovima i u radionicama, kaže ministarstvo u studiji provedenoj nakon što je nekoliko zastupnika zatražilo da se zabrani konverzijska terapija.


»U religioznom kontekstu, ima nekoliko inicijativa, agencija i pojedinaca koji su otkriveni u ovome istraživanju i koji neutralno navode da pokušavaju pomoći ljudima ne-heteroseksualne orijentacije«, ističe ministarstvo.
»Postoji 15 organizacija ili pojedinaca koji organiziraju aktivnosti poput ljetnih kampova, seminara i radionica u kojima se ne-heteroseksualna orijentacija smatra problematičnom i poduzimaju se radnje da se ‘izliječi’«, piše u studiji.


Vodeći UN-ov stručnjak je ovoga mjeseca pozvao na globalnu zabranu konverzijske terapije – od savjetovanja i molitve do električnih šokova i seksualnog nasilja, nazivajući je okrutnom, nehumanom i ponižavajućom.


Sve veći broj država, uključujući SAD, Kanadu, Čile i Meksiko revidiraju svoje zakone. Brazil, Ekuador i Malta uvele su zabranu konverzijske terapije, dok je Njemačka prošloga mjeseca zabranila tu praksu za maloljetne osobe.


Nizozemsko ministarstvo je najavilo da će idućih mjeseci objaviti još jednu studiju s preporukama mjera koje treba poduzeti.


Istraživanje se sastojalo od online upitnika na koji je odgovorilo 239 LGBT+ osoba. Oko 30 posto reklo je da je iskusilo konverzijsku terapiju.


Gotovo svi su rekli da su zbog toga patili od psiholoških problema, ukljućujući depresiju, samoubilačke namjere i poremećaj prehrane, seksualne probleme i osamljenost.


»Sada je na političarima da odmah zabrane te prakse«, priopćila je nizozemska LGBT+ udruga COC.