Uvođenje covid putovnica

U New Yorku obvezno cijepljenje za odlazak u restoran, na vježbanje i na predstavu

Hina

Foto SERGEJ DRECHSLER

Foto SERGEJ DRECHSLER

Ta mjera nazvana "Key to NYC pass" "zahtijevat će cijepljenje zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika športskih dvorana i posjetitelja priredaba u zatvorenom", rekao je gradonačelnik na tiskovnoj konferenciji, dodajući da će se tražiti "barem jedna doza" cjepivaBez potvrde o cijepljenju u New Yorku se neće moći ući u restoran, u športsku dvoranu i na priredbu, rekao je u utorak demokratski gradonačelnik Bill de Blasio, čime je taj grad postao prvi u Sjedinjenim Državama koji uvodi covid putovnice.


 


Ta mjera nazvana “Key to NYC pass” “zahtijevat će cijepljenje zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika športskih dvorana i posjetitelja priredaba u zatvorenom”, rekao je gradonačelnik na tiskovnoj konferenciji, dodajući da će se tražiti “barem jedna doza” cjepiva.
“Ako ste cijepljeni (…), imate ključ, možete otvoriti vrata. Ako niste, nažalost neće moći sudjelovati u mnogim aktivnostima”, rekao je De Blasio.


Rekao je da se mjera uvodi 16. kolovoza, a od 13. rujna će se kontrolirati njezina provedba.


Gradonačelnik Bill de Blasio i guverner države New Yorka, Andrew Cuomo već dva tjedna pozivaju na cijepljenje državnih službenika i preporučuju nošenje maske zbog porasta broja zaraženih delta inačicom koronavirusa.


U New Yorku, gradu s više od 8 milijuna stanovnika, 71,8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu cjepiva, pokazuju podatci gradske uprave.


Inicijativa dolazi u času kada je novi val pandemije covida-19 zapljusnuo zemlju zbog brzog širenja veoma zarazne delta inačice koronavirusa.


Joe Biden će u utorak poslijepodne u svom govoru još jednom upozoriti Amerikance na potrebu cijepljenja.


Demokratski predsjednik je usto donio niz mjera ne bi li potaknuo cijepljenje u SAD-u, pa tako i obvezu cijepljenja milijuna zaposlenika saveznih služba, neprestanog nošenja maske i redovitog testiranja.


Centri za prevenciju i za suzbijanje bolesti (CDC), glavna agencija za javno zdravstvo u SAD-u, opetovali su pak preporuku nošenja maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su cijepljeni.