MJERE DILJEM EUROPE

U Kataloniji sve utakmice bez publike, Poljska zatvara škole, Austrija ukinula vlakove prema Italiji

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, zbog turizma i industrije nastane 19 posto španjolskog BDP-a. Ondje je u utorak bilo zabilježeno 125 slučajeva koronavirusa od ukupno 2.083 u ŠpanjolskojMADRID – Katalonija je u srijedu podigla razinu uzbune zbog širenja koronavirusa pa je najavila uvođenje izvanrednih mjera koje uključuju zabranu održavanja svih događaja s više od 1000 osoba.


„Od stanovnika tražimo maksimalnu suradnju, razumijevanje i povjerenje. Idućih dana bismo mogli uvesti drastične i čvrste mjere“, rekao je u utorak predsjednik katalonske vlade Quim Torra na konferenciji za medije u Barceloni.


Nove mjere stupit će na snagu u četvrtak. Sve sportske utakmice održavat će se bez publike, a izgledno je suspendiranje i odgoda svih javnih događaja.
„Prijenos koronavirusa je pod kontrolom i možemo identificirati zaražene“, rekla je Alba Vergés, dužnosnica regionalne vlade zadužena za zdravstvo.


“Premda se nalazimo u povoljnijoj situaciji u odnosu na susjedne teritorije trenutak je da napravimo korak naprijed. Sada je dobar trenutak da usporimo ritam našeg bogatog i aktivnog društva“, dodala je.


U Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, zbog turizma i industrije nastane 19 posto španjolskog BDP-a.


Ondje je u utorak bilo zabilježeno 125 slučajeva koronavirusa od ukupno 2.083 u Španjolskoj.


U Kataloniji živi većina od 2.634 hrvatskih državljana s prebivalištem u Španjolskoj. 


Poljska zatvara škole, sveučilišta i druge obrazovne institucije na dva tjedna zbog širenja koronavirusa, rekao je premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare u srijedu, a slične mjere uveo je i glavni grad Ukrajine.


Nastave neće biti od četvrtka do 25. ožujka. Nastava na sveučilištima odvijat će se putem interneta.


Odgajatelji u vrtićima i učitelji u osnovnim školama bit će prisutni u četvrtak i petak da vode brigu o djeci čiji roditelji u kratkom roku neće moći organizirati skrb, rekao je premijer.


Morawiecki je pozvao roditelje da drže djecu kod kuće te da se ne rukuju.


“Naše društvo je u karanteni”, rekao je ministar zdravstva Lukasz Szumowski za vrijeme konferencije.


Poljska će također od četvrtka zatvoriti za javnost kulturne ustanove, uključujući kazališta, muzeje i kina, rekao je ministar kulture Piotr Glinski.   


Kijev je također u srijedu objavio da zatvara škole, sveučilišta, kina i druga mjesta okupljanja, iako je u Ukrajini dosad zabilježen tek jedan slučaj zaraze, na zapadu zemlje. 


“Uvodimo mjere prevencije u Kijevu od 12. ožujka” i najmanje do kraja mjeseca, rekao je na Facebooku gradonačelnik Vitalij Kličko.


Iako je Kijev dosad pošteđen, brzina širenja epidemije koronavirusa stvara “potencijalni rizik hitne situacije u glavnom gradu” koji ima 3 milijuna stanovnika, pojasnio je gradonačelnik.


Pozvao je i poslodavce da prilagode radno vrijeme roditeljima koji imaju malu djecu, a građanima je uputio poruku da izbjegavaju paniku i poštuju higijenske mjere.


Austrijski željeznički operater OBB objavio je u srijedu da su privremeno prekinute sve putničke željezničke veze s Italijom u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.


U normalnim uvjetima oko 20 vlakova OBB-a dnevno povezuje dvije zemlje, a posebno preko prijevoja Brenner koji je važna ruta između Italije, Austrije i Njemačke.


“Međunarodni željeznički promet nastavit će se u konzultacijama s vlastima kako bi se osigurao promet roba u interesu sigurnosti opskrbe Europe”, kazao je u priopćenju OBB.


Austrija je objavila u srijedu i da zatvara nacionalne muzeje do kraja ožujka.


Muzeji, posebno oni u Beču, privlače mnogo turista ali na konferenciji direktora muzeja odlučeno je da se striktno provede zabrana okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru, koju je u utorak donijela austrijska vlada.


 Već je ranije odlučeno da se zatvore koncertne dvorane u Beču, poput Opere, Musikvereina i Konzerthausa, a vrata je zatvorila i Nacionalna knjižnica.