Komadanje Ukrajine

U Hersonu pričaju o referendumu kojim bi se pripojili Rusiji: ‘Učinit ćemo to kad prestanu borbe’

Hina

Reuters

Reuters

Regija na jugu Ukrajine pod ruskom je kontrolom od početka invazije krajem veljačeZamjenik čelnika ruske administracije u okupiranoj regiji Herson izjavio je u nedjelju da se referendum o službenom pridruživanju Rusiji neće održati sve dok ne prestanu borbe u toj regiji, kao i u obližnjim regijama Odese i Mikolajiva, prenosi CNN.


Zamjenik načelnika hersonske vojne civilne uprave Kiril Stremousov rekao je Reutersu da trenutno “nema razgovora o referendumu”.


“Kasnije ćemo objaviti kada će se održati neka vrsta glasanja ili plebiscita, ali to neće biti danas, a neće biti ni sutra jer naš prvi zadatak je uspostaviti red i organizirati sustav uprave u toj regiji”, dodaje Stremousov.
Ukrajinski dužnosnici ranije su upozorili da ruske snage i rusko postavljeni čelnici spremaju lažni referendum koji bi bio sličan onome za stvaranjem separatističkih republika u Donbasu 2014. godine.


Regija na jugu Ukrajine pod ruskom je kontrolom od početka invazije krajem veljače.


Stremousov je ranije kazao da će proruske vlasti u Hersonu tražiti rusku vojnu bazu u regiji, dodavši da ruska administracija nastavlja s planovima za uspostavom novog “bankarskog sustava” koji će biti “potpuno integriran” u ruski sustav.