Širi se vatra

U Grčkoj evakuirana sela zbog požara na Peloponezu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Vlasti su putem mobitela upozorile stanovnike da moraju napustiti sela Zeriju, Kamares, Achaias i LabiriČetiri sela na sjeverozapadu Peloponeza, blizu grada Patrasa, evakuirana su, priopćili su u subotu grčki vatrogasci koji se bore s velikim šumskim požarom što je buknuo zbog visokih temperatura.


Za gašenje požara u okolici Zerije mobilizirano je 95 vatrogasaca, 33 kamiona, četiri protupožarna zrakoplova i helikopteri, rekli su vatrogasci.


Vlasti su putem mobitela upozorile stanovnike da moraju napustiti sela Zeriju, Kamares, Achaias i Labiri.

Poruke o eventualnom prihvatu ozlijeđenih poslane su i bolnicama u Patrasu i u obližnjem Aigiju, a obalna straža je upozorena da se pripremi za eventualno spašavanje kupača koje bi mogao gušiti dim od požara.


Autocesta na tom području i most Rio-Antirio koji Peloponez povezuje s kontinentalnom Grčkom zatvoreni su za promet, objavila je grčka novinska agencija ANA.


Grčke šume gore svake godine, a širenju požara pridonose visoke temperature i snažan vjetar.Grčku je u petak zahvatio novi toplinski val s temperaturama od 42 do 44 Celzijeva stupnja, navode grčke meteorološke službe.


Prije nekoliko dana u požaru je oštećen most Penteli, blizu grčkoga glavnog grada.


U srpnju 2018. sto dvije osobe su poginule u obalnom gradu Matiju blizu Atene, što je najveći broj žrtava u požaru u toj zemlji.