Covid-19 uzima žrtve

U Brazilu uskoro 100.000 mrtvih od koronavirusa, Melbourne u šestotjednoj strogoj karanteni

Hina

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro / REUTERS

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro / REUTERS

Brazil bi u listopadu mogla imati 200.000 mrtvih bude li se COVID-19 širio ovakvim ritmom, upozorava Domingos Alves, statističar specijaliziran za pandemije.Brazil ulazi u šesti mjesec pandemije koronavirusa koji i dalje hara zemljom gdje će broj umrlih uskoro dosegnuti 100.000, što je tragedija koja se po mišljenju stručnjaka mogla očekivati zbog izostanka jasno utvrđene zdravstvene politike na državnoj razini.


“Ovo je prava tragedija, među najgorima koje su dosad pogodile Brazil”, rekao je za agenciju France Presse sociolog Celso Rocha de Barros dok ta zemlja s 212 milijuna stanovnika u posljednjih više od mjesec dana bilježi u prosjeku 1000 umrlih na dan.


Zemlja bi u listopadu mogla imati 200.000 mrtvih bude li se COVID-19 širio ovakvim ritmom, upozorava Domingos Alves, statističar specijaliziran za pandemije.
U razgovoru za AFP on je uputio oštru kritiku vlastima koje su “žrtvovale stanovništvo”. Velik broj umrlih pripisao je činjenici da Brazilija “niječe” pandemiju, da su izostale stroge mjere protiv širenja virusa i da su prerano ublažene epidemiološke mjere.


Prvi potvrđen slučaj COVID-a 19 pojavio se u Sao Paulu 26. veljače, a prva smrt zabilježena je 16. ožujka, također u tome gradu, najvećem megalopolisu Latinske Amerike.


“Tek tada je Brazil počeo organizirati borbu s pandemijom”, rekao je za AFP Paulo Lotufo, epidemiolog koji radi na sveučilištu u Sao Paulu.
No poslije je broj oboljelih i umrlih naglo rastao. Snimke brzinskih sprovoda u šest minuta u Sao Paulu i zajedničkih grobnica u Manausu ledile su krv u žilama.


Brazil je u lipnju bio druga najteže stradala zemlja nakon Sjedinjenih Država. Ovog vikenda očekuje se da će broj mrtvih prijeći 100.000.


Lotufo misli da gradonačelnici i guverneri saveznih država koji su već u ožujku uveli više ili manje strogu izolaciju i povećali broj kreveta na odjelima intenzivne skrbi, nisu mogli dovoljno brzo djelovati zbog izostanka koordinacije savezne vlade.
Predsjednik Jair Bolsonaro, krajnji desničar, neprestano je umanjivao opasnost od koronavirusa nazivajući ga “gripicom” od koje su oboljeli on i supruga.


Onemogućavao je napore koji su se poduzimali radi ograničavanja kretanja stanovništva, opravdavajući to potrebom održavanja gospodarstva na životu i jedino je promicao uporabu hidroksiklorokina, suprotno mišljenju znanstvenika.


Sociolog Rocha de Barros misli da “izolacija nije prirodna” i da je mora “koordinirati čelnik koji je politički vjerodostojan”.


“Društvu treba reći da je to teško, ali nužno, u protivnom će se dogoditi pomor. U Brazilu je bila poslana potpuno drukčija poruka”, rekao je sociolog.


Snimke prepunih plaža i barova potaknule su raspravu o ravnodušnosti brazilskog društva na tragediju.


“Brazil je navikao na visoku smrtnost zbog nasilja”, ocijenio je Celso Rocha de Barros. Osim toga, “bogatiji slojevi su nerijetko neosjetljivi na smrti u siromašnim četvrtima”.


Koronavirus je teže pogodio crnačko stanovništvo i siromašne u favelama.


Melbourne u šestotjednoj strogoj karanteni


Australski drugi najveće grad Melbourne ušao je u četvrtak u prvi dan šestotjedne karantene te je većina trgovina i ureda zatvorena, potaknuvši strahove oko mogućih nestašica hrane, dok se vlasti bore s drugim valom pandemije koronavirusa.


Trgovine su zatvorene i ulice puste u ovom petmilijunskom gradu, prijestolnici australske savezne države Viktorije, koja je u zadnja 24 sata zabilježila  471 slučaj zaraze koronavirusom i osam smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.


Australija sada ukupno bilježi oko 20.000 slučajeva i 255 umrlih, što je još uvijek daleko manje nego u mnogim drugim razvijenim zemljama.


No rast zaraze u državi Viktoriji prijeti da će se preliti i na ostatak zemlje. Novi Južni Wales zabilježio je u srijedu 12 novih slučajeva Covida19 te ih je ukupno 483.


“Već smo jednom izravnali tu krivulju, ponovo ćemo je izravnati”, rekao je novinarima ministar zdravlja Greg Hunt.


Premijer Viktorije Daniel Andrews pozvao je stanovnike Melbournea, koji već tjednima žive uz nešto blaže mjere karantene, da ostanu mirni unatoč porasloj potražnji za potrepštinama u supermarketima.


“Nema potrebe da ljudi gomilaju zalihe hrane za više mjeseci”, kazao je Andrews novinartima u Melbourneu.


Klanice su jedne od rijetkih tvrtki kojima je dozvoljeno da ostanu otvoreni u Melbourneu, iako sa smanjenom radnom snagom.


“Pokušali smo uspostaviti ravnotežu između smanjenja količine kretanja, čime smo smanjili broj slučajeva, ali ne ugrožavajući ono što građanima treba na policama supermarketa”, dodao je Andrews.


Stopa nezaposlenosti na nacionalnoj razini povećat će se na oko 10 posto zahvaljujući ponovnim restriktivnim mjerama u državi Viktoriji, rekao je australski premijer Scott Morrison.


“Ove će mjere imati vrlo značajan negativan učinak za naš put oporavka”, kazao je premijer.


Nakon zatvaranja međunarodnih granica, uvođenja karantena u gradovima i pokretanja kampanje za testiranje Australija se u lipnju ponovno otvorila uz dnevni rast zaraze koji je tada bio u jednoznamenkastim brojevima.