Globo

U Brazilu preminuo mladić koji je kao volonter sudjelovao u testiranju “oxfordskog cjepiva” protiv koronavirusa. Umro je upravo od posljedica COVID-a 19

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Proizvođači cjepiva, navode brazilski mediji, dostavili su svu dokumentaciju potrebnu za utvrđivanje okolnosti smrti dvadesetosmogodišnjaka.U Brazilu je od posljedica COVID-a 19 preminuo 28-godišnji muškarac koji je kao volonter sudjelovao u ispitivanju cjepiva protiv koronavirusa. Radi se o cjepivu koje u kooperaciji pokušavaju proizvesti faramceutske kuća AstraZeneca i britansko Sveučilište Oxford.


Vijest o tome objavio je brazilski list Globo, navodeći kako još uvijek nije poznato je li preminuli mladić u ispitivanju uistinu primio cjepivo ili placebo.


Pozivajući se na neovisne izvore, Bloomberg je objavio da preminuli mladić nije primio cjepivo, odnosno da se on nalazio u kontrolnoj skupini.
Proizvođači cjepiva, navode brazilski mediji, dostavili su svu dokumentaciju potrebnu za utvrđivanje okolnosti smrti dvadesetosmogodišnjaka.


U isto vrijeme, Sveučuilište Oxford objavilo je da je neovisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava cjepiva i da se ispitivanje nastavlja.


– Nakon pažljive analize ovoga slučaja u Brazilu, nema razloga za zabrinutost za sigurnost kliničkog ispitivanja i neovisno tijelo je kao i brazilske vlasti savjetovalo da se testiranje nastavi, rekao je glasnogovornik sveučilišta.


Cjepivo koje testiraju u Brazilu, valja naglasiti, prolazi kroz treću fazu ispitivanja. Ona se, osim u Brazilu, provodi još i u Velikoj Britaniji, Indiji i Južnoafričkoj republici.