EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

U BiH danas 398 zaraženih, umrlo je najmanje 398 ljudi

Hina

foto: REUTERS/Marko Djurica

foto: REUTERS/Marko Djurica

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih opet bio u Sarajevu gdje su potvrdili 68 novih slučajeva a tu su preminule i četiri osobe zaražene virusom koje su bile na bolničkom liječenjuSARAJEVO – U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno 398 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su tijekom dana entitetski zavodi za javno zdravstvo.


U Federaciji BiH testirano je 1645 uzoraka a zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena je u 326 slučajeva.


Pojedinačno je najveći broj novozaraženih opet bio u Sarajevu gdje su potvrdili 68 novih slučajeva a tu su preminule i četiri osobe zaražene virusom koje su bile na bolničkom liječenju. Među njima je i bivši ravnatelj Financijske policije Federacije BiH Zufer Dervišević koji je prošle godine umirovljen.
Procjena je kako je u Sarajevskoj županiji trenutačno aktivno najmanje 1300 slučajeva zaraze.


U laboratorijima u Republici Srpskoj od petka su testirali 596 uzoraka pri čemu je utvrđeno kako su 72 pozitivna na koronavirus. U tom je entitetu najveće žarište zaraze Banja Luka gdje je u protekla 24 sata otkriveno 16 novozaraženih.


Od početka epidemije u ožujku u BiH je do sada registrirano nešto manje od 14 tisuća slučajeva zaraze a umrlo je najmanje 398 osoba.


U BiH su na snazi mjere kojima se okupljanje u zatvorenim prostorima ograničava na 50 osoba a inspekcije i policija pojačano nadziru rad ugostiteljskih objekata i provjeravaju poštuju li gosti i osoblje fizičku distancu i higijenske mjere.