Stigao vjerojatno iz Velike Britanije

U izoliranoj berlinskoj klinici povećan broj zaraženih mutirajućim virusom

Hina

Reuters

Reuters

„Do sada su dokazana 24 slučaja zaraze novim sojem koronavirusa, od toga 14 pacijenata i 10 zaposlenih“, rekao je voditelj Ureda za javno zdravstvo berlinske četvrti Reinickendorf, Patrick LarscheidU berlinskoj kliničkoj bolnici Humboldt u utorak se povećao broj zaraženih novim sojem koronavirusa, zbog čega se ova klinika od prošlog tjedna nalazi u izolaciji.


„Do sada su dokazana 24 slučaja zaraze novim sojem koronavirusa, od toga 14 pacijenata i 10 zaposlenih“, rekao je voditelj Ureda za javno zdravstvo berlinske četvrti Reinickendorf, Patrick Larscheid.


On je dodao da je time završeno testiranje svih zaposlenih i pacijenata u ovoj klinici te da se radi o konačnoj brojci.
Savez njemačkih klinika u utorak je zatražio bolje mjere zaštite u zdravstvenom sustavu kako bi se spriječilo munjevito širenje virusa, kao što je to bio slučaj s bolnicom u Berlinu.


„Zatvaranje bolnica mora ostati apsolutna iznimka“, rekao je predsjednik saveza Georg Baum za javni servis RBB.


On je zatražio više sredstava za provođenje testova u samim bolnicama.


„Bolnicama bi trebalo biti ostavljeno da same odluče kada provoditi masovno testiranje svih pacijenta i zaposlenih“, rekao je Baum.


U berlinskoj klinici Humboldt je prošlog tjedna otkriven novi soj koronavirusa za kojeg se sumnja da je u Njemačku stigao iz Velike Britanije.


Nakon toga je klinika s 1.500 zaposlenih i 450 pacijenata stavljena u izolaciju. To znači da ova zdravstvena ustanova više ne prima nove pacijente, a isto tako su zabranjene i sve posjete.


Senat za zdravstvo grada-savezne pokrajine Berlina u ponedjeljak je objavio kako je mutirani virus otkriven samo u jednoj berlinskoj klinici.


Mutirajući virus B 1.1.7, kojeg odlikuje mnogo veća zaraznost od prvobitnog koronavirusa, u više je navrata pronađen i u Njemačkoj.


Njemačka vlada nove, postrožene mjere u borbi protiv pandemije, opravdava upravo strahom od brzog širenja novog soja virusa.