Prosvjed protiv Edija Rame

U albanskom parlamentu ostavku dali zastupnici oporbe

Hina

Reuters

ReutersTIRANA Zastupnici albanske oporbe desnog centra odlučili su u ponedjeljak podnijeti ostavke u parlamentu u znak prosvjeda protiv socijalističkog premijera Edija Rame kojeg optužuju za korupciju.


»Zastupnici Demokratske stranke kao i njihovi saveznici odlučili su svi dati ostavke na svoje dužnosti: ova vlada manipulirala je rezultatima parlamentarnih izbora u lipnju 2017. i umiješana je u kriminalne afere i u korupciju«, rekao je Lulzim Basha, šef stranke.


Demokratska stranka pozvala je prošli tjedan na prosvjed koji je u subotu održan u vrlo napetoj atmosferi. Novo okupljanje kojim će se tražiti ostavka Edija Rame i prijevremeni izbori predviđeno je za četvrtak.
Demokratska stranke i njezini saveznici imaju 44 zastupnika od 140 u parlamentu, a socijalistička stranka Edija Rame 78.


Edi Rama rekao je da oporba poduzima »očajničke napore«.


Albanija se nada da će ove godine otvoriti pristupne pregovore s Europskom unijom, ali ta zemlja od 2,8 milijuna stanovnika pozvana je da učini veći napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.