Zauzimanje američke baze

TV Zvezda objavljuje: Ruska vojska ušla u bivšu američku zračnu bazu na sjeveru Sirije

Hina

foto: REUTERS/Omar Sanadiki

foto: REUTERS/Omar Sanadiki

Objekti će biti iskorišteni za centar za distribuciju humanitarne pomoći lokalnom stanovništvu, a vojni aerodrom sada kontroliraju sirijske vladine snage čija je saveznica Moskva, navodi Zvezda.MOSKVA – Rusija je dopremila jurišne helikoptere i vojnike u zračnu bazu na sjeveru Sirije koju su napustile američke snage, izvijestila je danas Zvezda – televizijska postaja ruskog ministarstva obrane.


Naoružana ruska vojna policija vidi se na snimci koju je objavila Zvezda kako dolijeće u zračnu bazu u sjevernoj pokrajini Alepo nedaleko od granice s Turskom.


Taj potez je uslijedio nakon što je američki predsjednik Donald Trump iznenada naredio povlačenje američkih vojnika iz dijelova Sirije prošli mjesec.
Objekti će biti iskorišteni za centar za distribuciju humanitarne pomoći lokalnom stanovništvu, a vojni aerodrom sada kontroliraju sirijske vladine snage čija je saveznica Moskva, navodi Zvezda.


Zvezda je u četvrtak izvijestila da je Rusija uspostavila helikoptersku bazu u zračnoj luci u sjeveroistočnom sirijskom gradu Kamišliju, što će povećati rusku kontrolu nad događajima na terenu.


Rusija i Turska provode zajedničke ophodnje uzduž sirijske granice s Turskom u sklopu dogovora postignutog između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege po dužnosti Tayyipa Erdogana.