Macronova inicijativa

Turska i Britanija trebale bi biti pozvane na sastanak Europske političke zajednice

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Taj projekt političkog dijaloga i suradnje pokrenuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron i dobio je potporu u lipnju na samitu EU-aTurska i Velika Britanija trebale bi biti pozvane na prvi sastanak europske političke zajednice, koji 6. listopada u Pragu okuplja čelnike Unije, zemalja kandidata za pristup Uniji i susjednih zemalja, rekli su u srijedu europski izvori.


Osim zemalja članica EU-a, čelnici šest zemalja zapadnog Balkana, Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Turske, Armenije i Azerbajdžana trebali bi uskoro dobiti pozivnicu, rekao je jedan od izvora.


“Popis je konačan”, rekao je europski diplomat. Drugi je diplomatski izvor rekao opreznije da se “konzultacije nastavljaju”.
Taj projekt političkog dijaloga i suradnje pokrenuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron i dobio je potporu u lipnju na samitu EU-a. Njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je krajem kolovoza potporu inicijativi.


Prvi će sastanak biti na razini šefova država i vlada 6. listopada u Češkoj, zemlji koja trenutno obnaša predsjedanje EU-om.


On bi trebao omogućiti “političku diskusiju o strateškim pitanjima od zajedničkog interesa za europski kontinent… posebno o ratu Rusije protiv Ukrajine, energetskoj krizi i ekonomskoj situaciji”, pojasnio je europski izvor.


U govoru veleposlanicima u Francuskoj 1. rujna, Macron je pojasnio da bi se Europska politička zajednica trebala sastajati svakih šest mjeseci.


Pitane sudjelovanja Turske “postavljeno je od mnogih drugih članica, o njemu će se raspravljati, a Francuska neće staviti veto”, rekao je.


Što se tiče Velike Britanije, koja je napustila EU, pozivnica za sudjelovanje na forumj trebala bi biti poslana novoj premijerki Liz Truss.