Ne odustaje

TRUMP OPET ŠOKIRAO Otkrio da već 10 dana uzima lijek protiv koronavirusa, iako nije zaražen

Hina

Donald Trump / Foto Reuters

Donald Trump / Foto Reuters

Američki predsjednik ovo je obznanio dajući izjave novinarima tijekom susreta s predstavnicima ugostiteljske branše s kojima je razgovarao o učincima koronavirusaAmerički predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak kako uzima hidroksiklorokin, lijek za malariju za kojim je posegnuo, unatoč upozorenjima oko njegove upotrebe, kao za preventivom protiv zaraze koronavirusom.


“Uzimam ga već tjedan i pol. Jednu pilulu dnevno”, rekao je novinarima Trump.


Američki predsjednik ovo je obznanio dajući izjave novinarima tijekom susreta s predstavnicima ugostiteljske branše s kojima je razgovarao o učincima koronavirusa.
Prije nekoliko tjedana Trump je promovirao ovaj lijek kako potencijalni lijek za koronavirus, no studije koje su poslije toga napravljene pokazale su da ne pomaže u liječenju zaraze Covidom-19.


Trump (73), koji se dnevno testira na koronavirus, kazao je da je pitao liječnika Bijele kuće je li u redu da uzima taj lijek, a ovaj mu je odgovorio: “Ako to želite”.


Ovo otkriće uslijedilo je istodobno s objavom američkog laboratorija Moderna Inc da je ostvario napredak u pronalaženju mogućeg cjepiva za koronavirus. Jedini lijek koji se do sada smatra potencijalnim lijekom za zarazu je remdesivir, lijek koji je rezerviran samo za bolničke pacijente.


Netom poslije Trumpove objave tv kanal Fox News je intervjuirao dr Boba Lahitu, koji je upozorio ljude da ne uzimaju hidroksiklorokin.


“Nismo ustanovili nikakav učinak”, kazao je Lahita.


Američki predsjednik Donald Trump optužio je u ponedjeljak Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da je “kineska marioneta”, ponovivši svoje kritike na račun WHO vezano uz upravljanje koronakrizom.


“Nisam zadovoljan Svjetskom zdravstvenom organizacijom”, kazao je Trump dodavši: “Ona je marioneta Kine”.


Upitan o budućim američkim doprinosima financiranju WHO-a, nakon što je sredinom travnja najavio prekid financiranja, Trump je kazao da će “odluku o tome donijeti uskoro”.


Upitan o tome zbog čega se nije obratio godišnjoj skupštini ove organizacije, koja se u ponedjeljak i utorak odvija virtualno, američki predsjednik je rekao kako se opredijelio “ne obraćati se danas” te da će to učiniti u bliskoj budućnosti. Dodao je međutim da “misli kako WHO radi u posljednje vrijeme vrlo tužan posao”.