Američki predsjednik u Bagramu

Trump iznenada posjetio Afganistan, nada se prekidu vatre

Hina

Reuters

Reuters

»Talibani žele postići dogovor i mi se sastajemo s njima«, rekao je Trump novinarima po dolasku u Afganistan nakon noćnog leta iz SAD-a koji je bio tajan iz sigurnosnih razlogaBAGRAM Predsjednik Donald Trump u četvrtak je iznenadio američke vojnike u Afganistanu na Dan zahvalnosti i rekao da vjeruje da će talibanski pobunjenici pristati na primirje u najduljem američkom ratu.


Prvi Trumpov posjet Afganistanu otkad je postao američki predsjednik uslijedio je tjedan dana nakon razmjene zatvorenika između Washingtona i Kabula što je stvorilo nadu za oživljavanjem mirovnog sporazuma.


»Talibani žele postići dogovor i mi se sastajemo s njima«, rekao je Trump novinarima po dolasku u Afganistan nakon noćnog leta iz SAD-a koji je bio tajan iz sigurnosnih razloga.
»Rekli smo da mora doći do primirja, a oni ga nisu željeli, a vjerujem da sada žele. To će se vjerojatno dogoditi«, rekao je Trump.


Talibanski vođe rekli su za Reuters da se ponovno sastaju s višim američkim dužnosnicima u Dohi od prošlog vikenda i dodali da bi uskoro moglo ponovno pokrenuti službene mirovne pregovore.


Predsjednički zrakoplov Air Force One sletio je u zračnu bazu Bagram sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Robertom O’Brienom, manjom skupinom pomoćnika, agentima tajne službe i novinarima.


Trump se susreo s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem i poslužio puricu američkim vojnicima prije nego što je sjeo s njima za večeru na Dan zahvalnosti. Razgovarao je i fotografirao se s nekim pripadnicima američkih snaga.


»Sjajan posao radite. Čast mi je biti ovdje«, rekao im je Trump.


Trumpa je dočekao američki general Mark Milley koji je u srijedu rekao da su izgledi za uspješnim mirovnim pregovorima i okončanjem 18-godišnjeg rata u Afganistanu veće nego ikad prije i da bi se to moglo dogoditi u »kratkom roku«.


Trump već dugo želi okončati američko sudjelovanje u Afganistanu, još od dana kada je bio predsjednički kandidat, kao i u drugim inozemnim sukobima te prisiliti saveznike da plaćaju veći udio u troškovima za koje kaže da nerazmjerno padaju na leđa američkih poreznih obveznika.


U Afganistanu se nalazi oko 13.000 američkih vojnika i tisuće drugih vojnika NATO-a. Prije 18 godina je koalicija predvođena SAD-om napala Afganistan nakon napada al Qaede na SAD 11. rujna 2001.


U nacrtu sporazuma koji je dogovoren u rujnu sljedećih mjeseci bi se oko 5.000 američkih vojnika trebalo povući iz zemlje uz jamstvo da se Afganistan neće koristiti kao baza za napade militanata na Sjedinjene Države ili njezine saveznike.


Američka vojska priopćila je kako s 8.600 vojnika još uvijek može provoditi ključnu protuterorističku misiju u zemlji u kojoj će borci al Qaede i Islamske države nastaviti predstavljati prijetnju i nakon bilo kakvog mirovnog sporazuma s talibanima.


Trump je rekao kako će se američke snage bitno smanjiti ali nije dao određen broj.


»Ostat ćemo dok ne dođemo do dogovora ili potpune pobjede, a oni strašno žele postići dogovor«, rekao je Trump.