Kanada

Trudeau predstavio novu vladu, ekološki aktivist Steven Guilbeault je ministar okoliša

Hina

Justin Trudeau i Steven Guilbeault / REUTERS

Justin Trudeau i Steven Guilbeault / REUTERS

Dugogodišnji biciklist i bivši dužnosnik Greenpeaca, Steven Guilbeault je posvetio veliki dio svoje karijere pitanjima zaštite okoliša, da bi 2019. bio imenovan ministrom kulture i baštineKanadski premijer Justin Trudeau, koji je u utorak predstavio novu vladu nekoliko dana do početka samita COP26 o klimi, za ministra okoliša izabrao je ekološkog aktivista.


Dugogodišnji biciklist i bivši dužnosnik Greenpeaca, Steven Guilbeault je posvetio veliki dio svoje karijere pitanjima zaštite okoliša, da bi 2019. bio imenovan ministrom kulture i baštine.


Justin Trudeau, treći puta izabran prošlog mjeseca, ali bez većine u kanadskom parlamentu, ponekad je na udaru kritika zbog svojih ekoloških rezultata.
Kanada ima treću najveću rezervu nafte na svijetu i gospodarstvo zapadnih pokrajina zemlje uvelike se oslanja na fosilne energije.


Ciljevi smanjenja emisija plina s učinkom staklenika, koje je u travnju odredio Trudeau između 40 i 45 posto do 2030. godine u odnosu na 2005., daleko su od američkih i europskih ciljeva.


Kritičari premijeru predbacuju nacionalizaciju naftovoda 2018., koju je oštro osudila ekipa Stevena Guilbeaulta.


Trudeau je sastavio novu vladu od 38 ministara, među kojima ima podjednako žena i muškaraca te nekoliko novih lica.


Premijer je promovirao Mélanie Joly na mjesto ministrice vanjskih poslova koja će zamijeniti astronauta Marca Garneaua, koji odlazi iz vlade.


Bivša ministrica opskrbe Anita Anand, zadužena za isporuku cjepiva protiv covida-19 u Kanadu, postaje ministrica obrane. Ona je druga žena na toj funkciji dok su visoki dužnosnici suočeni s optužbama za seksualno zlostavljanje.


Ranije ovog mjeseca, Justin Trudeau je dao na znanje da će prioriteti njegove vlade biti borba protiv covida-19, napredovanje pomirenja s domorocima i izgradnja nacionalne mreže centara za skrb o djeci.