Sankcije

Tri turska glasila kažnjena zbog kritike vlasti oko upravljanja posljedicama potresa

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Mrežama Halk TV, Tele 1 i Fox TV dosuđena je novčana kazna i privremena zabrana emitiranjaTursko Visoko vijeće za audiovizualnu komunikaciju (RTUK) sankcioniralo je u srijedu tri televizijske mreže koje su kritizirale vladu zbog upravljanja posljedicama potresa koji je 6. veljače pogodio jug zemlje.


Mrežama Halk TV, Tele 1 i Fox TV dosuđena je novčana kazna i privremena zabrana emitiranja zbog “informacija i komentara o potresu”, napisao je na Twitteru Ilhan Tasci, član RTUK-a iz redova oporbe.


Halk TV i Tele 1 dosuđena je kazna u visini 5 posto njihova prometa u siječnju te petodnevna zabrana emitiranja dnevnog programa.
Halk TV-u i Fox TV-u određena je još i kazna u visini 3 posto njihova prometa u siječnju.


Tri mreže su poznate po kritici vlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a Halk TV je posebno blizak glavnoj oporbenoj stranci CHP-u.


Oporba i neovisna glasila oštro kritiziraju tursku vladu zbog izostanka i slabe reakcije u prvim danima nakon potresa magnitude 7,8.


Predsjednik Recep Tayyip Erdogan priznao je prošlog tjedna “propuste” u organiziranju pomoći, pravdajući se silinom potresa.


“Njihova nesposobnost stajala je života desetke tisuća naših sunarodnjaka”, rekao je predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu.


Turska, koja je u listopadu donijela zakon po kojemu je objavljivanje “lažnih vijesti” kažnjivo s do tri godine zatvora, zauzima 149. mjesto po slobodi tiska u 2022. na ljestvici sa 180 mjesta koju objavljuju Reporteri bez granica (RSF).