Širenje virusa

Tri nova slučaja koronavirusa u Sloveniji, zaraza i u sjedištu NATO-a

Hina

REUTERS

REUTERSU Sloveniji su u zadnja 24 sata zabilježena tri nova potvrđena slučaja koronavirusa, pa ih je sada ukupno 19, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Aleš Šabeder.


Šabeder je to kazao uoči početka sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i dodao da će o mjerama za obuzdavanje širenja infekcije i o spomenuta tri nova slučaja govoriti nakon što sjednica završi.


Zbog širenja infekcije koronavirusa u Sloveniji se u ponedjeljak više fakulteta odlučilo uvesti mjeru obustave predavanja za studente i uvesti nastavu »na daljinu« te druge preventivne mjere.
Vodstvo Primorskog sveučilišta iz Kopra objavilo je da, zbog trenutnog stanja u vezi s koronavirusom u Sloveniji, ali i sa situacijom u Italiji, od danas do 20. ožujka svi fakulteti u sklopu tog sveučilišta otkazuju nastavu, a sličnu odluku donijelo je i vodstvo najvećeg slovenskog sveučilišta, onog u Ljubljani, gdje su neki fakulteti već otkazali predavanja, prenijeli su slovenski mediji.


U Sloveniji je, prije ova tri nova slučaja, bilo 16 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a testirano je 981 ljudi za koje se sumnjalo da su zaraženi.


Očekuje se na će nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost biti uvedene nove mjere suzbijanja širenja virusa.


Zaposlenik u sjedištu NATO-a ima koronavirus


Osoba zaposlena u sjedištu NATO-a u Bruxellesu ima koronavirus, objavio je glasnogovornik NATO-a u ponedjeljak.


Zaposlenik je u samoizolaciji, a prošloga je tjedna imao povišenu temperaturu, nakon povratka s odmora u sjevernoj Italiji.


NATO je kazao da kolege, koje su radile u neposrednoj okolini zaraženog, obavljaju posao od kuće.


Plenković s čelnicima sedam država o suzbijanju koronavirusa


Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u video-konferenciji s predsjednikom Cipra i premijerima Izraela, Italije, Rumunjske, Austrije, Mađarske i Bugarske posvećenoj mogućim zajedničkim aktivnostima na suzbijanju epidemije koronavirusa, priopćeno je iz Vlade.


Plenković je izvijestio Nicosa Anastasiadesa, Benjamina Netanjahua, Giuseppea Contea, Ludovica Orbana, Sebastiana Kurza, Viktora Orbana i Bojka Borisova o situaciji u Hrvatskoj u kojoj je trenutno dvanaest oboljelih u tri grada.


Istaknuo je kako je Hrvatska reagirala na vrijeme te objedinjenim djelovanjem svih resora pripremila niz mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti građana.


Predstavio je aktivnosti koje je Hrvatska poduzela na europskoj razini kao predsjedateljica Vijećem EU-a, podsjetivši na aktivaciju Integriranog mehanizma za odgovor na krizu 28.siječnja i iniciranje izvanrednih sastanaka Vijeća ministara zdravstva EU-a 13. veljače i 6. ožujka te koordinacije ministara financija EU-a.


Istaknuo je potrebu bliske suradnje među državama i usklađenog pristupa u provedbi svih odgovarajućih mjera za suzbijanje koronavirusa.


Predsjednici vlada i država naglasili su važnost jačanja medicinske i znanstvene suradnje kako bi se čim prije pronašlo cjepivo, kao i dodatno unaprijedili brzi testovi za otkrivanje zaraze. Založili su se i za daljnju koordinaciju svih aktivnosti te razmjenu najboljih iskustava u sprječavanju širenja zaraze.