Ozbiljne prijetnje

Tri ekvadorske TV kuće primile pisma s eksplozivnim napravama. Jedna je eksplodirala u ruci novinara

Hina

Reuters

Reuters

Novinar privatne regionalne televizije TV Ecuavisa u Guayaquilu, na jugozapadu zemlje, primio je pismo s USB stickomTri ekvadorske televizijske mreže primile su pisma s eksplozivnim napravama, a jedna je u ponedjeljak eksplodirala u rukama novinara i lakše ga ranila, izvijestile su vlasti i ta glasila.


Novinar privatne regionalne televizije TV Ecuavisa u Guayaquilu, na jugozapadu zemlje, primio je pismo s USB stickom koji je eksplodirao kada ga je spojio na računalo, objavila je mreža na svojoj internetskoj stranici.


Zadobio je lakše ozljede ruke i lica, rekao je načelnik kriminalističke policije Xavier Chango. U eksploziji koja se dogodila u uredu nitko drugi nije ozlijeđen i nije bilo materijalne štete. Po njegovim riječima, eksploziv je najvjerojatnije “RDX, vojni”.
U pismu su bile i poruke prijetnje.


Ured državnog tužitelja priopćio je da su slična pisma primile i javne mreže TC Television u Guayaquilu i Teleamazonas u glavnom gradu Quitu.


Vlada je putem svoje službe za odnose s javnošću izrazila solidarnost s napadnutim medijima i istaknula da “odlučno odbija svaki oblik nasilja” i “pokušaje zastrašivanja novinara i glasila”.


Luka Guayaquil, drugi po veličini ekvadorski grad, središte je krijumčarenja narkotika i područje s visokom stopom nasilja. Zadnjih mjeseci je policija bila na meti napada eksplozivom.


Ekvador, smješten između Kolumbije i Perua, najvećih svjetskih proizvođača kokaina, pretvorio se iz tranzitne zemlje u važno središte iz kojeg droga stiže u Europu i u Sjedinjene Države.


Količine zaplijenjene droge neprestano rastu, a stopa smrtnosti uzrokovane nasiljem porasla je s 14 na 100.000 stanovnika u 2021. na 25 u 2022.