Rat u Ukrajini

Traje novi raketni napad na Kijev. Amerikanci traže od Ukrajine da ne koristi njihovo oružje za napad na Rusiju

Hina

Reuters

Reuters

Snimke nekih uništenih vozila koje je objavilo rusko ministarstvo obrane pokazala su američku opremu poput vojnih kamiona HumveeVojne vlasti u glavnom gradu Ukrajine Kijevu izvijestile su o povećanoj opasnosti od ruskih raketnih napada u ranim jutarnjim satima u petak i rekle da protuzračna obrana radi.


Rusi su od prošlog listopada pokrenuli stotine raketnih napada na ciljeve diljem Ukrajine, nastojeći uništiti kritičnu infrastrukturu i druge ciljeve. Posljednjih tjedana Ukrajina je rekla da je onesposobila većinu projektila.


“Povećana opasnost od projektila! Protuzračna obrana radi u regiji”, objavila je kijevska regionalna vojna uprava u poruci na Telegramu.
Detalji o mogućoj šteti još nema.


Američko oružje


SAD traži od Ukrajine da ne koristi američku vojnu opremu za napade unutar Rusije, rekao je u četvrtak najviši američki general, nakon ruskih optužbi da je proukrajinska milicija koristila američka oklopna vozila pri upadu na ruski teritorij.


General Mark Milley, načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, rekao je da njegov ured pregledava slike vozila i vojne opreme s društvenih mreža koji se tiču upada milicije u ponedjeljak u rusku regiju Belgorod.


“Ne mogu to reći s definitivnom točnošću ove minute – a vidio sam isti video – je li to američka oprema ili ne, koja je bila priroda napada i tko je što učinio kome”, rekao je Milley na konferenciji za medije u Pentagonu.


“Ne mogu to reći definitivno ove minute, no mogu reći da smo tražili od Ukrajinaca da ne koriste opremu dopremljenu iz SAD-a za izravne napade u Rusiji.”


Snimke uništenih vozila


Snimke nekih uništenih vozila koje je objavilo rusko ministarstvo obrane pokazala su američku opremu poput vojnih kamiona Humvee. Reuters je uspio potvrditi lokaciju oštećenih vozila i detalje prikazane u tom videu, iako nije uspio potvrditi datum kad je video snimljen.


Ukrajinska vlada zanijekala je bilo kakvu ulogu u upadu u Belgorod, za koji su odgovornost preuzele dvije skupine ruskih državljana koji ne podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina.


Ukrajina je rekla u prošlosti da neće koristiti oružje duljeg dometa koje joj je SAD obećao za gađanje ruskog teritorija i da će samo ciljati ruske jedinice na okupiranom ukrajinskom teritoriju