Teška politička drama u Velikoj Britaniji: Britanci imaju još manje od dva mjeseca za povijesnu odluku

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Novi britanski premijer razbjesnio je svoje političke suparnike kad je zatražio dužu nego uobičajenu suspenziju parlamenta, što oporbi skraćuje vrijeme da onemogući brexit bez dogovora, no i povećava šanse za glasanje o povjerenju Johnsonu i prijevremene izbore.LONDON – Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona u četvrtak je poručila zastupnicima koji žele zaustaviti brexit bez sporazuma da donesu zakon ili sruše vladu, dok konzervativni predsjednik Donjeg doma parlamenta tvrdi da je sada na EU-u da spriječi kaotičan izlazak.


Britance od izlaska iz Europske unije dijeli manje od dva mjeseca, a još uvijek nije postignut dogovor između dviju strana kojim bi se ublažile posljedice brexita.


Premijer Boris Johnson tvrdi da želi dogovor, no ističe i da je spreman izaći iz EU-a bez sporazuma. Onaj koji je njegova prethodnica Theresa May nakon dvije godine pregovora postigla s Bruxellesom tri puta je odbačen u britanskom parlamentu.
Novi britanski premijer razbjesnio je svoje političke suparnike kad je zatražio dužu nego uobičajenu suspenziju parlamenta, što oporbi skraćuje vrijeme da onemogući brexit bez dogovora, no i povećava šanse za glasanje o povjerenju Johnsonu i prijevremene izbore.


Uobičajeno je da britanski parlament svake jeseni prekine s radom na nekoliko tjedana, no ne i u trenutku kada London mora donijeti najvažniju odluku u svojoj modernoj povijesti, te ne na toliko dugo razdoblje, piše BBC.


Jacob Rees-Mogg, čelnik Donjeg doma britanskog parlamenta, poručio je oporbi da pred sobom ima dva izbora.


“Jedan je promijeniti vlast, a drugi je promijeniti zakon”, kazao je taj utjecajni član konzervativne stranke.


“Ako nemaju hrabrosti ili dovitljivosti postići išta od toga, tada ćemo 31. listopada izaći u skladu s rezultatima referenduma”.


Rees-Mogg je kazao i kako je “sada na Europskoj uniji da odluči želi li razuman dogovor ili će insistirati na vazalstvu”, u slučaju čega će Britanci “izaći bez dogovora”.


Britanski parlament će prije prekida rada ponovno zasjedati od 3. rujna, što će biti prilika da prije 10. rujna izglasa zakon kojim se odbacuje brexit bez sporazuma ili se iskaže nepovjerenje vladi, a u tom slučaju bi se u listopadu održali prijevremeni izbori, piše BBC.


Oporbeni laburisti u četvrtak su najavili da će za idući tjedan zatražiti izvanrednu raspravu o brexitu, kazao je glasnogovornik stranke za trgovinu Barry Gardiner, istaknuvši kako bi im to dalo priliku da donesu zakon kojim će se blokirati scenarij izlaska bez dogovora.


U Donjem domu u kojem sjedi 650 zastupnika postoji mršava većina koja se protivi brexitu bez sporazuma, a ne zna se ni hoće li Johnsonovi protivnici unutar Konzervativne stranke glasati za rušenje svoje vlade ukoliko do toga dođe.


Neizvjesni izbori


U slučaju izbora nejasno je tko bi izašao kao pobjednik, piše BBC.


Konzervativci trenutno vode u anketama s 31 posto podrške, dok su oporbeni laburisti na 21 posto, podijeljeni između pobornika među radnicima koji podržavaju brexit i glasača u većim gradovima koji mu se strogo protive.


Tu su i liberalni demokrati i škotski nacionalisti, koji su veliki protivnici brexita u bilo kojem scenariju, a i stranka Brexit Nigela Faragea čiji je glavni cilj izlazak iz EU-a, a koja je na europskim izborima u svibnju izašla kao pobjednik.


Farage, jedan od najistaknutijih zagovornika brexita, u srijedu je ponudio konzervativcima pakt na izborima kako bi proveo brexit, a prijevremene izbore je najavljivao već krajem prošlog mjeseca.


“Zapamtite moje riječi, bit će parlamentarnih izbora”, rekao je u srpnju za radijsku stanicu LBC.


“Ako pogledate ljude koje je Johnson okupio da rade za njega, oni su vrsta ljudi koji rade za izbore, ne za vladu”, zaključio je tada, što je u skladu s napisima dijela britanskih medija koji Johnsonov potez o suspenziji parlamenta tumače kao populistički potez za koji smatra da će mu osigurati većinu u parlamentu. Konzervativcima većinu u tom tijelu trenutno održavaju sjevernoirski unionisti.