TEŠKO POGOĐENI

Talijanska vlada zatvara regiju Lombardija i još 11 provincija, stanovnici ih ne smiju napuštati

Portal Novilist.hr

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Odlukom je obuhvaćena i Venecija, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Padova, Treviso, Asti i Allessandia. Stanovnicima se preporučuje ostati kod kuće i ne izlaziti, a iznimke su hitni slučajevi i poslovi. Navedene provincije trebale bi biti "zatvorene" do 4. travnjaRIM – Italija je u subotu odlučila zaposliti 20.000 medicinskih radnika u bolnicama kako bi suzbila epidemiju koronavirusa u kojoj je zaraženo gotovo 6000 ljudi, po čemu je najteže pogođena europska zemlja.


Odluka donesena na vladinoj sjednici treba omogućiti povećanje broja kreveta na odjelima intenzivne njege s 5000 na 7500, što je povećanje od 50 posto te udvostručiti broj mjesta na odjelima za plućne i zarazne bolesti.


U najteže pogođenoj pokrajini “Lombardiji (3420 zaraženih) stanje u bolnicama je napeto”, priznao je u subotu navečer čelnik civilne zaštite Angelo Borrelli. “Očekujemo da će od nas zatražiti prijevoz pacijenata na odjele intenzivne skrbi u drugim pokrajinama”.
Među 20.000 medicinskih radnika predviđa se 5000 liječnika specijalista, 10.000 medicinskih sestara i 5000 bolničara. Vladina odluka uključuje mogućnost zapošljavanja umirovljenih liječnika.


Za ovu mjeru trebat će milijarda eura od 7,5 milijarda koje je Rim u četvrtak odobrio po hitnom postupku za borbu s virusom. Europska komisija je u subotu u Rimu istaknula da se ti izvanredni rashodi neće računati kod procjene deficita zemlje.


Odlukom se predviđa i mogućnost rekvizicije hotela radi smještaja ljudi u karantenu te pomoć i financijska sredstva u iznosu od 50 milijuna eura za tvrtke koje proizvode zaštitne maske i druge proizvode za suzbijanje epidemije.


Uz zdravstveni sektor, vlada je donijela uredbe i za pravosuđe: do 31. svibnja sudovi će moći održavati rasprave zatvorene za javnost. Usto preporuča primjenu videokonferencija.


Italija je s 233 umrla na drugom mjestu iza Kine po broju smrtnih ishoda i treća po broju oboljelih, iza Kine i Južne Koreje.


Zbog ovakvih podataka strani turisti su uglavnom pobjegli iz zemlje. “Stanje u Rimu je doista katastrofalno, mislim da su mediji pretjerali” u izvještavanju o bolesti, rekla je za AFPTV mlada turistička vodičica blizu Koloseja, Francesca Sposito. Talijanska prijestolnica, inače krcata turistima, ovih je dana sablasno prazna.


“Vidimo da nema nikog ni u jednoj turističkoj znamenitosti u gradu”, potvrdio je Pierrick, 67-godišnji francuski umirovljenik.


Talijanska vlada također je donijela odluku da do 3. travnja “zatvori” regiju Lombardiju i još 11 provincija.


U tom periodu stanovnici ne bi trebali napuštati ta mjesta bez, kako su rekli, jako ozbiljnih razloga kako bi se stabilizirala situacija s koronavirusom, javlja Reuters i prenose talijanski mediji.


Odlukom je obuhvaćena i Venecija, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Padova, Treviso, Asti i Allessandia.


U nacrtu odluke vlade premijera Giuseppea Contija, koji je prvi objavio Reuters, a o kojem se razgovara večeras, stanovnicima se preporučuje ostati kod kuće i ne izlaziti, a iznimke su hitni slučajevi i poslovi. Navedene provincije trebale bi biti “zatvorene” do 4. travnja, piše Corriere della sera.