Izašli na ulice

FOTO Talijani prosvjeduju zbog uvođenja zelene covid putovnice za sve zaposlenike

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nova mjera, koja obuhvaća 23 milijuna radnika u talijanskom privatnom i javnom sektoru, kontroverzna je i izazvala je otporProsvjedna okupljanja počela su u gradovima Italije u petak kada je na snagu stupio zakon prema kojem svaki zaposlenik mora imati ‘zelenu putovnicu’ s dokazom da je cijepljen, oporavljen ili negativno testiran na covid-19.


Nova mjera, koja obuhvaća 23 milijuna radnika u talijanskom privatnom i javnom sektoru, kontroverzna je i izazvala je otpor.


Kritičari navode da je mjera udar na osobne slobode, a zagovornici tvrde da mjera omogućava daljnje ublažavanje mjera protiv covida-19.

Kao što se i očekivalo, bilo je prosvjeda pa su tako, prema medijskim izvješćima, stotine zaposlenih štrajkale u važnim lukama u Trstu i Genovi.


Štrajkaši su pokušali blokirati ulaze u luku, ali nije bilo većih poremećaja.


U nekoliko drugih talijanskih gradova također je bilo prosvjeda. Prosvjednici su u više navrata pokušavali blokirati ceste i trgove te zaustaviti promet.Policija je ubrzo u većini slučajeva uspjela rastjerati takva okupljanja.


Daljnji skupovi planirani su za petak, uključujući jedan u Rimu.


Policija je prije tjedan dana uhitila 12 ljudi, među njima i dva lidera krajnje desne stranke, nakon što su se prosvjedi protiv spomenute mjere pretvorili u sukobe s policijom.Vlasti kažu da će kina, kazališta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu, ako svi posjetitelji imaju “zelenu propusnicu”.


“Za tvrtke i zaposlenike zelena propusnica povećava sigurnost na radnom mjesto i jamči proizvodnju”, rekao je za dpa Maurizio Stirpe, potpredsjednik udruge poslodavaca Confindustria.


Tvrtke, ako ne budu svi radnici imali zelenu propusnicu, mogu biti kažnjene s do tisuću eura.Zelena propusnica već je uvedena u nekoliko drugih sektora u Italiji, poput obrazovnog i zdravstvenog.


Ukupno je 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19.Tvrtke koje ne osiguraju da im zaposlenici imaju zelenu propusnicu bit će kažnjene do 1000 eura.


Zelena propusnica već je u upotrebi u nekoliko drugih sektora, uključujući škole i sustave zdravstvene skrbi.Ukupno 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo je najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19.