Američka studija

Ovo bi mogla biti dobra vijest: Naše T-stanice ubijaju i opasnije varijante covida-19?

Hina

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Limfociti T, a nazivaju se još "ubojite T-stanice" one uklanjaju zaražene stanice i tako zajedno s anitijelima priječe najteže oblike bolestiKljučna komponenta imunosnog sustava poznata kao T-stanica učinkovito se bori protiv najzaraznijih varijanta covida-19 i povećanog rizika od reinfekcije, kaže se u studiji američkih znanstvenika.


Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da bi određene varijante koronavirusa mogle biti snažnije od imunosne zaštite antitijela i cjepiva, piše Reuters u srijedu.


No antitijela – koja blokiraju koronavirus da se on veže na ljudske stanice – samo su jedan dio priče, kaže se u studiji koju su proveli znanstvenici s Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID) i objavili u utorak.
Drugi dio priče čine limfociti T, a nazivaju se još “ubojite T-stanice” zato što one uklanjaju zaražene stanice i tako zajedno s anitijelima priječe najteže oblike bolesti.


Znanstvenici su analizirali krv 30 osoba koje su se oporavile od covida-19 prije nego što su se pojavile nove zaraznije varijante.


Iz tih uzoraka identificirali su specifični oblik T-stanica (limfocit T CD8, što je tehničko ime) koje su aktivne protiv virusa, prenosi agencija France presse.


Zatim su proučavali hoće li T-stanice biti sposobne prepoznati tri glavne (zaraznije) varijante SARS-CoV-2, a to su B.1.1.7 (koja se pojavila u Velikoj Britaniji), zatim B.1.351 (identificirana u Južnoj Africi) i B.1.1.248 (varijanta iz Brazila).


Svaka od tih varijanata nosi mutaciju u području proteina S (spike), “šiljaka” na površini virusa pomoću kojih napada ljudske stanice, napose u slučaju varijante B.1.351, južnoafričke.


Tri zaraznije varijante pokazale su se opasnijima za antitijela, koje ih teže prepoznavaju.


U slučaju koronavirusa, antitijela se vežu na šiljak kako bi spriječili virus da inficira stanice, a limfociti T (T-stanice) zaduženi su za “ubijanje” već zaraženih stanica.


Znanstvenici su ustanovili da su odgovori T-stanica uglavnom očuvani i da one mogu prepoznati praktički sve mutacije u proučenim varijantama, a što nije slučaj s antitijelima.


“Naši podaci, ali i rezultati drugih skupina, pokazuju da T-stanice u odgovoru na covid-19 u pojedinaca zaraženih prvim varijantama koronavirusa mogu potpuno prepoznati glavne nove varijante iz UK-a, Južne Afrike i Brazila”, rekao je Andrew Redd iz NIAID-a i Sveučilišne škole za medicinu Johns Hopkins koja je vodila studija.


Ova studija dopunjava prethodnu koja je također sugerirala da se zaštita T-stanica očuvala i pri drugim varijantama koronavirusa.


Znanstvenici s NIAID–a smatraju da su potrebne nove studije koje bi potvrdile njihova otkrića.


Njihov rad je je objavljen u Open Forum Infectious Diseases, ali ga još nisu recenzirali neovisni stručnjaci.