Proslava s naročitim gostom

Svjetske agencije o proslavi Oluje: Svijet pozdravlja Miloševićevu odluku, a srbijanski tabloidi ga nazivaju besramnim

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Odlazak u Knin za mene nije lak zbog moje osobne tragedije i zbog svih Srba koji su izgubili nekoga u Operaciji Oluja. Ali nakon 25 godina, potrebno je zaustaviti mržnju..."Svjetske agencije u izvješćima o proslavi 25. godišnjice odlučujuće pobjede u hrvatskom ratu za neovisnost 1991-95, u prvi plan stavljaju činjenicu da je na obilježavanju vojne akcije “Oluja” prvi puta nazočio visoki predstavnik srpske manjine.


Godišnje okupljanje, piše Reuters, državnih i vojnih dužnosnika te ratnih veterana održava se u Kninu, bivšem uporištu pobunjenih Srba koji su se usprotivili odcjepljenju Hrvatske iz Jugoslavije, a danas je tom skupu nazočio i Boris Milošević, jedan od četvorice zamjenika premijera u novoj vladi i član stranke srpske manjine SDSS.


“Odlazak u Knin za mene nije lak zbog moje osobne tragedije i zbog svih Srba koji su izgubili nekoga u Operaciji Oluja. Ali nakon 25 godina, potrebno je zaustaviti mržnju”, kazao je Milošević, prvi službeni predstavnik srpske manjine ikada na službenoj proslavi Oluje u Kninu.
Reuters podsjeća da je u razdoblju nakon ofenzive došlo do paljenja i pljački srpske imovine te ubojstava velikog broja civilnog srpskog stanovništva, većinom starijih, a među kojima je bila i baka Borisa Miloševića.


Prvi korak


AFP također u svom tekstu posebice ističe sudjelovanje predstavnika srpske manjine na proslavi Dana pobjede koji je pozdravio “poruku mira i pomirbe”.


“Uvjeren sam da je to tek prvi korak”, prenosi AFP Miloševićeve riječi


Agencija piše i o drugoj simboličkoj gesti koja će uslijediti krajem kolovoza kada će ministar obrane Tomo Medved nazočiti ceremoniji u znak sjećanja na šest ubijenih srpskih civila u Gruborima, nakon završetka Oluje.


U Srbiji, političari i provladini listovi su odluku Borisa Miloševića ocijenili “besramnom”, navodi AFP.


Legitimno pravo na obranu


Agencije prenose i riječi premijera Andreja Plenkovića koji je izrazio žaljenje zbog “svih žrtava, posebice civila i ne samo Hrvata već Srba i ostalih”.


“Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo – te je svaki takav čin bolan za sve obitelji žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata”, prenosi AFP riječi premijera.


Agencija AP piše da se na sudjelovanje srpskog političara na obilježavanju Oluje u Kninu gleda kao na “važan korak prema pomirenju”.


Potpomognuti Beogradom


AP nadalje piše da su hrvatski dužnosnici pozvali na premošćivanje nasljeđa rata koji je izbio nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost, a etnički Srbi su, uz pomoć susjedne Srbije, uzeli oružje u ruke i zauzeli dijelove hrvatskog teritorija.


“Potpomognuti Beogradom, nacionalistički Srbi su zauzeli trećinu teritorija, proglasili Republiku Srpsku Krajinu (RSK) i protjerali lokalno hrvatsko stanovništvo”, također podsjeća Reuters.


AFP navodi da srpska manjina predstavlja 4,5 posto od 4,2 milijuna stanovnika Hrvatske.