Loop X

Sveučilišna bolnica u Mostaru predstavila robotički uređaj za operacije kralježnice

Hina

Dr. Josip Paladino / Foto Igor Kralj/PIXSELL

Dr. Josip Paladino / Foto Igor Kralj/PIXSELL

"Robotika i primjena takve robotičke tehnologije otvara novi svijet koji se očituje u maksimalnoj preciznosti, egzaktnosti i efikasnosti kod operacijskog rada u neurokirurgiji", rekao je dr. PaladinoSveučilišna klinička bolnica u Mostaru predstavila je jedan od najmodernijih robotičkih uređaja naziva Loop X za iznimno precizni monitoring i kontrolu prigodom najzahtjevnijih operacija, što uključuje i neurokirurške zahvate koje zajedno s ekipom mladih liječnika izvodi dr. Josip Paladino.


Loop X je mobilni robotski uređaj koji služi za intraoperativne zahvate, a posebnu namjenu ima prigodom kirurških zahvata kralježnice, gdje je iznimno važna preciznost. Ovakav uređaj posjeduju samo bolnice u Zagrebu, a zahvaljujući njemu pacijenti za buduće operativne zahvate neće morati odlaziti iz Mostara.


“Moj cilj i želja je da iz ove bolnice pacijenti odlaze kući, a ne u druge bolnice”, rekao je ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru Ante Kvesić.
Dodao je kako zahvaljujući tehničkom opremanju, a napose potpori profesora Josipa Paladina i njegovih učenika, ova bolnica može izvoditi najsloženije operativne zahvate.


“Robotika i primjena takve robotičke tehnologije otvara novi svijet koji se očituje u maksimalnoj preciznosti, egzaktnosti i efikasnosti kod operacijskog rada u neurokirurgiji”, rekao je dr. Paladino.


Po njegovim riječima, to je i bila strategija ravnatelja dr. Ante Kvesića s ciljem da stručnjaci sa strane pomognu i “omoguće odrastanje ekipe domaćih ljudi koji će ovdje ostati i predstavljati nositelje struke”.


Po njegovim navodima, iskoracima u opremanju sofisticiranom opremom te u edukaciji mladih stručnjaka Mostar je ušao u vrlo uski, ekskluzivni krug ustanova koje uopće imaju mogućnost raditi na toj razini tehnologije.


Specijalist neurokirurgije u SKB-u Mostar Marko Bošnjak kazao je kako je s novim uređajem Loop X moguće izvoditi operacije na kralježnici s visokom preciznošću i sigurnošću.


“Ovo neurokirurzima omogućuje da pažljivo planiraju zahvat i uz pomoć navedenog sustava sigurno postave implantate”, pojasnio je Bošnjak.