Njemačko pravosuđe

Sud poništio zabranu rada ugostiteljskih objekata u Berlinu nakon 23.00 sata: ‘Ne postoje indicije da to sprječava širenje zaraze…’

Hina

foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

"Ne postoje indicije da zabrana rada ugostiteljskih objekata nakon 23 sata sprječava širenje zaraze", stoji u obrazloženju Upravnog suda koji se poziva na procjenu središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch u Berlinu.BERLIN – Berlinski upravni sud poništio je danas odredbu Senata Berlina kojom je u svrhu pooštrenja mjera u borbi protiv koronavirusa prije tjedan dana uvedena zabrana rada ugostiteljskih objekata od 23 do 6 sati ali zabrana točenja alkohola u tom vremenskom razdoblju i dalje ostaje na snazi.


Upravni sud u Berlinu je time prihvatio tužbu 11 ugostitelja koji su uložili žalbu protiv ove mjere a očekuje se da će se i ostali ugostitelji u njemačkoj metropoli pozvati na ovu presudu i produljiti radno vrijeme i nakon 23 sata.


“Ne postoje indicije da zabrana rada ugostiteljskih objekata nakon 23 sata sprječava širenje zaraze”, stoji u obrazloženju Upravnog suda koji se poziva na procjenu središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch u Berlinu.
“Kao žarišta širenja zaraze obiteljska i vjerska okupljanja igraju mnogo veću ulogu nego gostionice”, stoji u obrazloženju presude.


Sud je zaključio i kako zabrana rada nakon 23 sata predstavlja “neprimjereno ograničenje slobode obavljanja rada”.


Sastanak na vrhu


Berlinski Senat je prošlog tjedna zbog naglo rastućeg broja novozaraženih koronavirusom uveo zabranu rada ugostiteljskih objekata i zabranu točenja alkohola.


U srijedu je i na sastanku njemačke kancelarka Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina odlučeno da se u gradovima i okruzima u kojima broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana prijeđe 50, uvede zabrana rada ugostiteljskih objekata nakon 23 sata.


Predstavnica Berlinskog senata (parlamenta grada-savezne pokrajine Berlina) Dilek Kalayci je izrazila zadovoljstvo time što na snazi ostaje zabrana prodaje alkohola nakon 23 sata.


Ona nije objasnila kako će biti provjeravana zabrana točenja alkohola u ugostiteljskim objektima.


“Još provjeravamo kako ćemo dalje nastupiti”, rekla je Kalayci.