Slučaj bogate nasljednice

Starica prevarena u Milanu: Rekli su da joj je sin uhićen i zatražili jamčevinu. Predala im novac i nakit vrijedne četiri milijuna eura

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Stariju gospođu, naime, prevaranti su uvjerili da preda novac, nakit i dragocjenu kolekciju kovanica mladiću koji se pojavio na njenom pragu 


“Vaš sin izazvao je nesreću, uhićen je i potrebno je 12.500 eura za jamčevinu kako bi izašao na slobodu”. To su  bile manje-više riječi koje je 88-godišnja Talijanka iz  Milana jučer poslijepodne u vlastitom domu čula putem telefona kada ju je oko 14.30 sati nazvao muškarac koji se predstavio kao odvjetnik te joj savjetovao što da učini. Tijekom telefonskog poziva, njegovu verziju je zatim potvrdio čovjek koji se predstavio kao karabinjer. Njihove riječi bile su dovoljne da se žena uspaničari. No žena nije samo bogata – ona je bogata nasljednica obitelji Caproni, povijesne obitelji lombardskih proizvođača zrakoplova. Stoga je u vrtlogu zabrinutosti na brzinu prikupila dragulje i novac – procijenjene na oko četiri milijuna eura. Ta je vrijednost daleko iznad one koju su zatražili kriminalci,  piše La Stampa.

Ova je prijevara provedena “tehnikom lažne jamčevine” – koja ne postoji u talijanskom pravnom sustavu – i koju sada koriste kriminalci te je već poznata policiji. Stariju gospođu, naime, prevaranti su uvjerili da preda novac, nakit i dragocjenu kolekciju kovanica mladiću koji se pojavio na njenom pragu, u stanu koji se nalazi na korak od milanske katedrale Duomo tek nekoliko minuta nakon telefonskog poziva.


Dežurna tužiteljica Ilaria Perinu obaviještena je o slučaju. Nakon što gospođa Caproni podnese službenu prijavu, istraga će biti povjerena timu za istraživanje prijevara koji vodi Eugenio Fusco.