Predsjednik Srbije u Sarajevu potvrdio politički kontinuitet prema BiH

Srbija ostaje ambivalentna prema Bosni i Hercegovini

Boris Pavelić

Uhitit ćemo Hadžića, ponovio je Boris Tadić te se jasno ogradio od onih koji ga optužuju za izdaju zbog suradnje s Haškim sudom



Srbija će nastaviti dosadašnju ambivalentnu politiku prema BiH, poštujući njezin suverenitet, ali i unutarnje daytonske odnose koji sve više ugrožavaju opstanak te zemlje.



Predsjednici Hrvatske i Srbije te članovi Predsjedništva BiH sastat će se 17. i 18. srpnja na Brijunima, doznaje neslužbeno naš list. Taj je sastanak jučer u Sarajevu najavio srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, rekavši pred novinarima kako će se za desetak dana u Zagrebu nastaviti raspravljati o otvorenim pitanjima dviju država. Bit će to, doznajemo, neformalni susret u sklopu običaja da se predsjednik Republike ljeti neformalno susreće s kolegama iz drugih država.



Dok je Tadić u Sarajevu govorio o dobrim odnosima Srbije i BiH, u Beogradu je počinjalo obnovljeno suđenje Iliji Jurišiću, kojega je beogradski sud prošle godine pustio na slobodu ustvrdivši da nije dokazano kako je Jurišić odgovoran za napad na kolonu JNA u Tuzli u svibnju 1992. Ilija Jurišić, ratni operativac tuzlanskoga MUP-a, tri je godine proveo u zatvoru u Beogradu, gdje je prvostupanjski osuđen za 12 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina u tome napadu. No žalbeno ga je vijeće, nakon što je razmotrilo prvostupanjsku presudu, odmah pustilo na slobodu i suđenje vratilo na početak, a Jurišić se vratio u Tuzlu. Obnovljeni se postupak vodi pred novim sudskim vijećem, a Jurišić je došao na suđenje u Beograd premda nije bilo načina da ga se na to prisili. »Nevinost želim dokazati tamo gdje je i dovedena u pitanje. Došao sam u sud da bih skinuo ljagu sa svog imena i prezimena. Savjest mi je potpuno mirna, a obraz čist«, kazao je Jurišić. U napadu na kolonu JNA 15. svibnja 1992., kada je već cijela BiH gorjela, poginulo je najmanje pedeset vojnika. Jurišić se od početka brani tvrdnjom da je samo prenio zapovijed: »Na vatru odgovoriti vatrom«. Inače, Ilija Jurišić i hrvatski je državljanin. Uz Tihomira Purdu, Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, njegovo je uhićenje i suđenje jedan od četiri propala slučaja na kojima se sramoti pravosuđe Srbije, kvareći odnose u regijji.


To se dade zaključiti iz jučerašnjega službenog posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića BiH, koji je izjavio kako »Srbija nikada neće prijeći »crvenu liniju« miješanja u unutrašnje stvari susjednih, suverenih država, priznatih u UN«.


Tadić, s druge strane, nije rekao ni riječi o politici opstrukcije koju sustavno provodi predsjednik Republike Srpske (RS)Milorad Dodik, a koja dugoročno prijeti dezintegracijom zemlje, što proteklih tjedana otvoreno tvrde čak i dužnosnici međunarodne zajednice u BiH.


Tadić je potvrdio dosadašnji službeni stav Srbije, prema kojemu će Beograd podržati svaki dogovor »tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH«.


Rezultat takve politike jest nikad razriješena ambivalencija odnosa Srbije prema BiH, u kojoj nikada nije posve jasno podržava li Srbija jedinstvenu, ali i učinkovitu te samoodrživu BiH, ili pak puzajući secesionizam Republike Srpske koji provodi Milorad Dodik.


U prilog takvoj ocjeni ide i Tadićeva jučerašnja izjava u Sarajevu, da »Srbija u skladu s Daytonskim sporazumom ima specijalne paralelne veze s RS«, te da takve veze želi i s Federacijom BiH.


Hrvatska, za razliku od Srbije, još je prije desetak godina odustala od politike »posebnih veza« s bilo kim u BiH, premda takvu mogućnost predviđaju i Washingtonski i Daytonski sporazum.


Srbija, međutim, od te politike nikada nije odustala, štoviše: posebne veze Srbije i RS sve su snažnije, i razvijaju se na mnogo raznovrsnih područja, od energetike i privatizacije do obrazovanja, pa čak i politike.


Poznato je, naime, da je Boris Tadić u samoj završnici predizborne kampanje za protekle izbore u BiH došao na završni predizborni skup Milorada Dodika u Doboj i otvoreno podržao njegovu kandidaturu.


Tadić je, također, u travnju prošle godine zajedno s Dodikom sudjelovao na komemoraciji žrtvama ustaškoga logora Jasenovac u Donjoj Gradini u RS. Tadić pritom ni riječju nije komentirao tvrdnju od 700 tisuća ubijenih u jasenovačkom logoru, što su vjerodostojni povjesničari odavna prokazali kao gotovo desetorostruko pretjerivanje.


No Tadiću je tijekom jučerašnjeg posjeta Sarajevu, koji je prošao mirno i bez diplomatskih napetosti, ipak bilo stalo da se predstavi kao prijatelj BiH. Govorio je o potrebi kažnjavanja ratnih zločina, obećavši još jednom da će Srbija uhititi i posljednjega preostalog haškog optuženika Gorana Hadžića.


»Srbija će, uvjeren sam, dovršiti suradnju s Haaškim sudom uhićenjem posljednjeg bjegunca od pravde Gorana Hadžića, kao što je do sada omogućila izručenje 45, 46 optuženih«, izjavio je na konferenciji za novinare posije susreta s članovima Predsjedništva BiH. Jasno se ogradio od onih koji ga optužuju za izdaju zbog suradnje s Haškim sudom.


»Kad god me netko napada zbog takve politike, vrlo sam ponosan. I kad protiv mene viču navijači na stadionima u Srbiji da se trebam ubiti ili prizivaju moju smrt, moram reći da sam ponosan. Ponosan sam ako su to navijači koji viču »nož-žica-Srebrenica«, ili navijači u Hrvatskoj koji viču »ubij Srbina« ili bošnjački navijači koji kažu to isto«, rekao je Tadić.