Pandemija

Srbija od 1. lipnja otvara granice sa četiri države, ne i Hrvatskom

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersSrbija od 1. lipnja otvara granice sa četiri zemlje – Sjevernom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom, objavili su u utorak beogradski elektronički mediji.


Državne granice Srbije bit će otvorene za potpuno liberalizirani režim prelaska građana te četiri države, ali uz obvezu da im se uradi brzi test na koronavirus ili da im bude određeno dva tjedna izolacije, navode “Večernje novosti” na svom portalu.


Glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Veljko Odalović izjavio je ranije kako se traži rješenje “koje bi relaksiralo i olakšalo mogućnost ulaska u Srbiju sa testovima iz referentnih ustanova koji bi omogućili ljudima da uđu u zemlju i da ne idu u samoizolaciju”.
Točnu proceduru ulaska u Srbiju trebao bi utvrditi Krizni stožer koji zasjeda u utorak popodne, s obzirom na to da se očekuje i dodatna repatrijacija srbijanskih državljana, suočenih s ekonomskim posljedicama koronakrize u mnogim europskim zemljama.


“Naši ljudi u inozemstvu ostaju bez posla jer su mnoga poduzeća zatvorena i imamo val povratka koji još traje. Upravo tim mjerama, koje bi eventualno danas donijeli na sjednici Kriznog stožera – olakšali bismo dolazak tih ljudi, njihov boravak u Srbiji i eventualni povratak kasnije u zemlju iz koje su došli”, rekao je Odalović za RTS.


On je, istodobno, naglasio da nitko neće moći ući na teritorij Srbije bez određenih epidemiološko-medicinskih mjera.


Odalović je podsjetio je da “nijedna zemlja tijekom pandemije koronavirusa, pa tako ni Srbija, ne može samostalno donosi odluku o otvaranju granica”, te da “svaka odluka mora biti usuglašena sa susjednim zemljama preko čijih se granica prelazi”.


Srbija je 15. ožujka zbog pandemije koronavirusa proglasila izvanredno stanje, uvodeći stroge, pa čak i represivne, preventivne mjere i zabrane kretanja, uključujući svakodnevni policijski sat, od 18 do pet, a vikendom od petka do ponedjeljka.