Veliki broj zaraženih

Srbija i Crna Gora skinute s EU-ova popisa sigurnih zemalja

Hina

Proteklih dana srbijanski su građani prosvjedovali protiv vladinih mjera / Reuters

Proteklih dana srbijanski su građani prosvjedovali protiv vladinih mjera / Reuters

Srbija je u posljednja 24 sata zabilježila 344 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 13 smrtnih slučajeva, objavile su u utorak tamošnje vlastiZemlje članice Europske unije odlučile su u utorak skinuti Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, doznaje se iz diplomatskih izvora.


Nakon isključenja Srbije i Crne Gore na popisu više nema nijedne europske zemlje iz koje se bez ograničenja može ulaziti u EU, osim možda  Gruzije, države koja se nalazi na granici između istočne Europe i zapadne Azije.


Na popisu je ostalo 13 zemalja: Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Kina, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.
Na sastanku Corepera (Odbor stalnih predstavnika zemalja članica EU-a) bilo je prijedloga da se s popisa maknu i Alžir i Maroko, ali to nije naišlo na potporu.


Zemlje članice EU-a odlučile su da će od 1. srpnja postupno početi ukidati ograničenja za ulazak na svoj teritorij iz trećih zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju u pogledu koronavirusa.


Krajem prošlog mjeseca zemlje članice usvojile su preporuke s popisom od 15 zemalja iz kojih će se od 1. srpnja moći ulaziti u EU-u. To su bili Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. Moći će ulaziti i građani Kine, ali pod uvjetom da Peking ukine ograničenja za ulazak državljana EU-a.


Popis se revidira i dopunjava svaka dva tjedna sukladno razvoju epidemiološke situacije. Ograničenja za putovanja mogu biti potpuno ili djelomično ukinuta ili ponovno uvedena za zemlje s popisa sukladno promjenama epidemiološke situacije.


U Srbiji 344 novozaraženih

Srbija je u posljednja 24 sata zabilježila 344 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 13 smrtnih slučajeva, objavile su u utorak tamošnje vlasti.


Broj aktivnih slučajeva u Srbiji time se popeo na 4,5 tisuća, a broj smrtnih slučajeva na 418, stoji na stranici covid19.rs na kojem srbijansko ministarstvo zdravlja objavljuje podatke o koronavirusu.


Srbija je u utorak prešla brojku od pola milijuna testiranih, a u posljednja 24 sata testirano je 8,6 tisuća osoba. Trenutno se prema službenim podacima na respiratorima nalazi 170 ljudi.


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na konferenciji za medije rekao kako je od jučer hospitalizirano 203 ljudi, a da je samo u Beogradu bilo 3,2 tisuće pregleda, prenosi agencija Beta.


Ministar je objavio i kako je zaraženo 70 zdravstvenih radnika koji su smješteni u bolnice, dok je 50 pozitivnih u samoizolaciji.


Naglasio je kako podaci sami za sebe govore koliko je situacija u Srbiji ozbiljna, dodaje ta agencija.

Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije je broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti “blizu ili ispod prosjeka EU-a”.


Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih. U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja Europske unije.


Za one zemlje koje se nisu našle na popisu, to jest za koje ograničenja za ulazak u EU i dalje vrijede, određene kategorije će kao i dosad moći ulaziti u EU, poput državljana EU-a i članova njihovih obitelji, osoba koje imaju dugoročno prebivalište u EU-u i članovi njihovih obitelji, zatim zdravstvenih radnika, onih koji rade u pograničnim zonama, koji su zaposleni u transportu roba itd.


Preporuke nisu pravno obvezujuće jer nadležnost u upravljanju granicama imaju isključivo zemlje članice, ali su važne zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinirano.


Zemlja članica EU-a ne bi trebala ukidati ograničenja za zemlje koje nisu na popisu, prije nego što se odluka o tome ne donese na koordiniran način.