Jedan od pet miliona

Sprema se dosad najveći prosvjed: Može li ulica doista srušiti Vučića?

Boris Pavelić

Foto Reuters

Foto Reuters

Pokret »Jedan od pet miliona« poziva građane da se u što većem broju okupe ove subote na demonstracije pred parlamentom Srbije, a pokušat će se s vlasti skinuti predsjednika VučićaZAGREB Lažov, lopov, prevarant, kriminalac na čelu države, to su imena koja priliče njegovom karakteru i djelu. Obećao je onima koji su ga doveli na vlast da će predati Kosovo i sada, kada mu curi vrijeme i rokovi izmiču, cvili, kuka, navodno plače i sve druge optužuje za izdaju, da su svi drugi izdali Kosovo, samo on nije – tako je predsjednik Narodnog pokreta Srba s Kosova »Otadžbina« Slaviša Ristić prošle subote u Čačku pozvao građane da 13. travnja u Beogradu pokušaju demonstracijama srušiti srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.


Sastanak Vučić-Čović


Ristićev poziv ilustrira i stil i politiku kakvu uključuje pokret »Jedan od pet miliona« koji će ove subote na velikome prosvjedu pred parlamentom Srbije Vučića pokušati srušiti s vlasti. Savez za Srbiju (SZS) i Pokret slobodnih građana (PSG), konzervativno i liberalno krilo pokreta »Jedan od pet miliona«, zajednički su pozvali građane Srbije da prosvjede, koji traju već četiri mjeseca, okrune velikim demonstracijama pred Narodnom skupštinom u Beogradu 13. travnja, na dan kada je Vučiću na posljednjemu velikom skupu upućen ultimatum da razgovara s prosvjednicima i uvaži njihove zahtjeve za raspisivanjem slobodnih izbora i demokratizacijom medija.


– Pozivamo ljude iz cijele Srbije da se u to vrijeme, svi kao jedan, okupimo i pokažemo da nećemo odustati od borbe za normalnu Srbiju – objavili su organizatori.
Vučić ne pokazuje nervozu. Odbio je razgovarati s opozicijom, pa krenuo obilaziti Srbiju u sklopu svoje kampanje »Budućnost Srbije«. Jučer je bio u Mostaru, gdje se sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, i ni jednom gestom ne pokazuje da ga je strah subotnjih prosvjeda.Vojska Srbije naglo je jučer poslije podne zaoštrila situaciju s prosvjedom i otvoreno se svrstala na Vučićevu stranu, objavivši kako »neće dopustiti nikakve pokušaje državnog udara«.


– Svi koji najavljuju državni udar trebali bi odgovarati u skladu sa zakonom – priopćili su iz Generalštaba Vojske Srbije, naglašavajući kako je »vojska opremljena i spremna izvršiti svaku zapovijed predsjednika Srbije da sačuva mir i stabilnost zemlje i naroda«.


– Vojska Srbije poručuje svima, i u zemlji i u inozemstvu, da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka – stoji u priopćenju Vojske Srbije.To ne znači da miruje stranačka mašinerija njegove Srpske napredne stranke (SNS), koja je javne usluge u Srbiji premrežila do posljednjeg sela: organizatori prosvjeda objavili su da prosvjednicima iz drugih dijelova zemlje neće uspjeti organizirati autobusni prijevoz do Beograda, jer vlast pritišće autoprijevoznike.


– Troje privatnih autoprijevoznika javilo nam se s tvrdnjom da su ih iz policije pitali da li voze, tražili registarske tablice autobusa i davali određene »prijateljske sugestije« – izjavila je članica organizacijskog odbora prosvjeda Staša Pavlović.


Mediji, osim toga, posljednjih dana izvještavaju o pritiscima na prosvjednike u manjim mjestima Srbije. Odvjetnik i sudionik prosvjeda Božo Prelević izjavio je kako »čitav niz u najmanju ruku čudnih događaja nedvosmisleno pokazuje da se protiv prosvjednika vodi organizirana kampanja«.


– Zastrašivanje i ucjene od strane čelnika lokalnih vlasti nepobitna su činjenica – tvrdi Prelević.


Heterogeni pokret


Politički pritisci vlasti nisu jedini problem za opoziciju na ulicama. Politički, pokret »Jedan od pet miliona« neprofiliran je skup krajnje različitih političkih i civilizacijskih opcija, od ekstremno desnog »svetosavskog nacionalizma« pokreta Dveri i njegova utjecajnog predsjednika Boška Obradovića, do proeuropskog liberalno-građanskog Pokreta slobodnih građana, koji vodi glumac Sergej Trifunović. Premda ujedinjeni u otporu Vučiću, toliko međusobno različiti aktivisti i političari teško skrivaju razlike, i još teže usuglašavaju plan za postvučićevsko razdoblje – ako ga bude. Na prosvjedu u Čačku govorili su i Obradović i Trifunović, a ovaj posljednji njihove je razlike pokušao zagladiti usporedbom kako su njih dvojica »kao Partizan i Crvena zvezda, vječiti rivali i dva svijeta.«


– Ali kada Zvezdi i Partizanu zabranite da se natječu, sport pada u drugi plan. Mi se danas borimo za naše osnovno, fundamentalno pravo da se sutra možemo na miru razlikovati – kazao je Trifunović. Hoće li to pravo izboriti, i što ako to i uspiju, posve je neizvjesno.