Državnici uputili zahtjev

Špijuniranje europskih saveznika: Macron i Merkel očekuju objašnjenja SAD-a i Danske

Hina

Emmanuel Macron / Reuters

Emmanuel Macron / Reuters

"Držim do povjerenja koja ujedinjuje Europljane i Amerikance i među nama nema mjesta sumnji", dodao je Macron. "Zato očekujemo potpuno jasnoću. Tražili smo od naših danskih i američkih partnera sve informacije o tim otkrićima i o prošlim događajima i čekamo te odgovore"Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su u ponedjeljak Sjedinjene Države i Dansku da objasne optužbe za špijunažu nekih europskih dužnosnika, među kojima i njemačke kancelarke.


“Ako je informacija točna, među saveznicima to nije prihvatljivo” i “još manje između saveznika i europskih partnera”, reagirao je na kraju francusko-njemačkog vijeća ministara francuski predsjednik, čije je riječi odmah prisnažila njemačka kancelarka.


“Držim do povjerenja koja ujedinjuje Europljane i Amerikance i među nama nema mjesta sumnji”, dodao je. “Zato očekujemo potpuno jasnoću. Tražili smo od naših danskih i američkih partnera sve informacije o tim otkrićima i o prošlim događajima i čekamo te odgovore.”
“Potvrđujem izjave Emmanuela Macrona”, rekla je Angela Merkel. “Umirila me činjenica da je danska vlada, s ministricom obrane također jasno dala na znanje što o tome misli. To je dobar temelj ne samo za razjašnjenje činjenica, već i za uspostavu odnosa povjerenja”, dodala je.


Prema istrazi danske javne televizije Danmarks Radio (DR) objavljenoj u nedjelju navečer i na nekoliko drugih europskih medija, Washington je najmanje do 2014. koristio dansku podmorsku kablovsku mrežu za prisluškivanje dužnosnika iz četiriju zemalja (Njemačke, Švedske, Norveške i Francuske).


Ta se otkrića temelje na povjerljivom izvješću danske vojne obavještajne službe (FE).