Gubi im se trag

Spasioci u Indiji tragaju za alpinistima nestalim na himalajskom vrhu

Hina

Reuters

ReutersDesetci spasilaca sudjelovali su u subotu u potrazi za osmerim alpinistima koji se vode kao nestali na drugoj najvišoj indijskoj planini Nandi Deviju (7.826 m), rekli su indijski dužnosnici.


Riječ je o četvero Britanaca, dvoje Amerikanaca, Australcu i Indijcu koji su se trebali uspeti na istočni greben Nande Devija, blizu Kine i vratiti se u bazni logor 26. svibnja.


Ali skupina koju je vodio Britanac Martin Moran koji se već nekoliko puta uspeo na taj vrh, nije se pojavila u logoru Munsiyariju, u indijskoj državi Uttarakhandu, pošto su počeli uspon 13. svibnja.
“Mobilizirali smo snage kako bismo ih locirali pošto se 26. svibnja nisu vratili u logor, ali loše vrijeme usporava operacije”, rekao je za AFP Vijay Kumar Jogdande, sudac okruga Pithoragarh u kojemu je Nanda Devi.


Jaka kiša i snijeg koji su tjedan dana padali na tom području otežavaju potragu iz zraka, istaknuo je Jogdande.


Stotine alpinista dolaze svake godine u Indiju iz čitavog svijeta kako bi pokušali osvojiti vrhove himalajskog lanca.


Na području Indije je deset vrhova viših od 7.000 m, među kojima je i treći najviši u svijetu, Kangchenjunga, između Indije i Nepala.


Četvero Indijaca su među jedanaestero alpinista koji su izgubili život pokušavajući osvojiti Everest protekle sezone koja se završila ovog tjedna.