Poziv na kupanje

Španjolska vlada pokrenula kampanju: “Svako tijelo žene je tijelo za plažu”

P. N.

Foto španjolska vlada

Foto španjolska vlada

U sklopu kampanje predstavljena je ilustracija koja prikazuje žene raznih građa i veličina uz koju stoji poruka "Ljeto je i naše" 


Španjolsko ministarstvo za jednakost pokrenulo je kampanju kako bi ohrabrilo žene zabrinute za svoj izgled da pođu na plažu.


 


U sklopu kampanje predstavljena je ilustracija koja prikazuje žene raznih građa i veličina uz koju stoji poruka “Ljeto je i naše”.


Na ilustraciji koja prikazuje pet žena koje se relaksiraju na plaži je i lik žene u toplessu koja je prebrodila mastektomiju.
“Sva tijela su tijela za plažu”, ističe ministrica socijalne skrbi Ione Belarra, kako javlja BBC.


Voditeljica Instituta za žene Antonia Morillas objašnjava da očekivanja o izgledu žene utječu ne samo na njeno samopouzdanje, već joj oduzimaju i njena prava.


 


U Institutu za žene, koji stoji iza ove inicijative, poručuju da je ovo pokušaj da se pokaže kako su sva tijela jednako vrijedna, kako javlja BBC.


Žene bi trebale uživati u ljetu, kada i s kim žele. Propagandni plakat poručuje: “Danas nazdravljamo ljetu za svih, bez stereotipa i estetskih nasilja nad našim tijelima.”


No nisu svi bili impresionirani kampanjom. Neki su primjerice predložili da se kampanja proširi na muškarce koje ne krasi idealno tijelo, dok je ljevičarski vođa Cayo Lara poručio da kampanja predstavlja vrhunac apsurda, jer “stvara problem tamo gdje ga nema”.


Ángela Rodríguez Pam iz Ministarstva za jednakost na twitteru je objavila poruku muškarcima koji smatraju da žene ne trebaju dopuštenje ministarstva da pođu na plažu: “Naravno da idemo na plažu, no pretpostavljamo da ćemo tamo izazvati mržnju zbog pokazivanja tijela koje ne odgovara standardu ljepote”.