Oluja svih oluja

Snažna oluja Ida ide prema Lousiani i konstantno pojačava: ‘Mogao bi ovo biti najgori uragan još od 1850.’

P. N.

Reuters

Reuters

Glavni udar uragana očekuje se točno na 16. godišnjicu udara smrtonosnog uragana Katrina na obalama Meksičkog zaljeva, koji je odnio više od 1.800 životaUragan Ida, koji je u petak pogodio Kubu, iz sata u sat sve je jači a tijekom nedjelje bi trebao udariti u obalu Louisiane.


Trenutno je svrstan u četvrtu kategoriju, praćen je vjetrom brzine 145 kilometara na sat i prijeti prerasti u “iznimno veliki opasni uragan”, po nekim prognozama čak i najjači na tom području još od 1850. godine.


Oluja se, kako piše CNN, trenutno nalazi 65 milja južno od ušća rijeke Mississippi.
“Ida je spremna na daljnje jačanje i na temelju nedavnih satelitskih snimaka čini se da je to neizbježno”, rekli su ranije iz NHC -a.


Vanjski dijelovi oluje već se mogu osjetiti na jugoistoku Louisiane, uključujući New Orleans. Upozorenje na uragan ostaje na snazi ​​od Intracoastal Cityja u Louisiani do ušća Pearl Rivera, te uključuje jezero Pontchartrain, jezero Maurepas i New Orleans. Izdano je i upozorenje od poplava opasnih po život.


“Utjecaji oborina, vjetrova i olujnih udara osjetit će se puno šire od samog središta oluje”, navode američki meteorolozi.


Dođe li uragan Ida do Louisiane prema sadašnjim prognozama, bit će to već četvrti uragan koji je pogodio ovu američku saveznu državu od kolovoza prošle godine. Sve se može dogoditi točno na 16. godišnjicu udara smrtonosnog uragana Katrina na obalama Meksičkog zaljeva, koji je odnio više od 1.800 života.


Foto galerija: U Louisiani se spremaju za udar snažnog uragana Foto: Reuters