Rat u Ukrajini

Smijenjen zapovjednik ruskog istočnog vojnog okruga

Hina

Reuters

Reuters

RBC je pozivajući se na javno dostupne državne registre izvijestio da je general-pukovnik Rustam Muradov imenovan njegovim nasljednikomRusija je smijenila zapovjednika istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Čajka, objavio je u petak ruski portal RBC.


RBC je pozivajući se na javno dostupne državne registre izvijestio da je general-pukovnik Rustam Muradov imenovan njegovim nasljednikom.


Istočni vojni okrug pokriva postrojbe na ruskom Dalekom istoku, premda je trenutačno većina njih raspoređena u Ukrajini.
Muradov, kojemu je EU u veljači nametnuo sankcije, služio je prije u Donbasu i zapovijedao ruskim mirovnim snagama u Nagorno-Karabahu, odmetnutoj regiji Azerbajdžana u kojoj žive većinski Armenci.


Kremlj i rusko ministarstvo obrane nisu potvrdili ovu informaciju.


RBC je u ponedjeljak izvijestio da je smijenjen i zapovjednik zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, nedugo nakon dramatičnih ruskih gubitaka prošli mjesec i gubitka Limana u Donjecku.


Ruske snage izgubile su od tada kontrolu nad nekoliko stotina kilometara četvornih u Hersonskoj oblasi, teritoriju koji Rusija sada smatra dijelom Rusije.


U rujnu, zamjenik ministra obrane za logistiku, general Dmitrij Bulgakov zamijenjen je general-pukovnikom Mihajlom Mizincevim, kojeg EU optužuje da je orkestrirao opsadu Mariupolja u kojoj su poginule na tisuće civila.


U kolovozu, RIA je izvijestila da je smijenjen zapovjednik Crnomorske flote nakon niza poraza uključujući potonuće glavnog ratnog broda i gubitak osam ratnih zrakoplova u napadu na rusku bazu na Krimu.