Slovenci dobili vladu

Slovenski parlament potvrdio novu vladu: Janša demantirao da će zatvoriti Ljubljanu zbog koronavirusa

Hina

foto: REUTERS/Borut Zivulovic

foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Janša je uz ostalo demantirao glasine koje su danas kružile po Ljubljani da će slovenska prijestolnica zbog velikog broja slučajeva koronavirusa biti proglašena crvenom zonom, odnosno da će biti stavljena u karantenu.LJUBLJANA – Slovenski parlament potvrdio je na izvanrednom zasjedanju u petak novu koalicijsku vladu pod vodstvom premijera Janeza Janše.


Za vladu u kojoj je najviše ministara iz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) kojoj su pripali i najvažniji resori glasovalo je 52 zastupnika, a 31 je bio protiv.


Janša je na početku zasjedanja rekao da će borba protiv širenja koronavirusa biti jedan od glavnih prioriteta na početku djelovanja nove vlade, te da će za zaustavljanje širenja epidemije biti presudni idući tjedni.
Pozvao je na strogo pridržavanje već određenih mjera, smanjivanje javnih kontakata i odgovornost, te najavio da će njegova vlada donijeti nove mjere, kao i interventne zakone za pomoć gospodarstvu u krizi oko koronavirusa i mogućoj recesiji, te što prije donijeti rebalans državnog proračuna.


Janša je uz ostalo demantirao glasine koje su danas kružile po Ljubljani da će slovenska prijestolnica zbog velikog broja slučajeva koronavirusa biti proglašena crvenom zonom, odnosno da će biti stavljena u karantenu.


“Ne znam tko to širi, nijedna karantena nema smisla. Mjere koje su sada potrebne jesu mjere samoizolacije”, kazao je zastupnicima Janša.


Prvi potezi nove vlade bit će poznati sutra jer će vlada odmah u subotu održati svoju prvu sjednicu.