Slovenija

Ministar vanjskih poslova Logar zanijekao tvrdnje o Janšinom non-paperu

Hina

Reuters

Reuters

On je, na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku, na sastanku koji je o tom pitanju hitno zatražila oporba, kazao da je jedini dokument na koji su se te špekulacije mogle odnositi onaj koji je podnijela HrvatskaSlovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u srijedu je zanijekao tvrdnje o navodnom non-paperu koji je, prema nekim medijima u Sloveniji i BiH, Europskoj komisiji dostavio premijer Janez Janša, ocijenivši da se radi o manipulaciji i pokušaju  kompromitacije vlade i predsjednika.


On je, na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku, na sastanku koji je o tom pitanju hitno zatražila oporba, kazao da je jedini dokument na koji su se te špekulacije mogle odnositi onaj koji je podnijela Hrvatska. O njemu su kao neslužbenom dokumentu raspravljali u Bruxellesu prošlog mjeseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka.


U njemu su se spomenute države, naveo je Logar, zauzele da BiH dobije status kandidatkinje za članstvo čim za to ispuni sve uvjete, te  se retorički upitao što s time nije u redu.
Oporbeni čelnici su proteklih dana izražavali zabrinutost zbog navodnog sadržaja u “Janšinom” non-paperu o BiH i regiji, odnosno podjeli regije po etničkim linijama kao “kraju disolucije SFRJ”.  U vezi s polemikama koje je ta špekulacija potaknula i s objavom razgovora članova Predsjedništva BiH sa slovenskim premijerom Pahorom u medijima u BiH Logar se zapitao koji je cilj svega toga.


“Je li cilj štetiti Sloveniji, BiH ili i jednoj i drugoj zemlji i ‘pucati’ širom naokolo kako bi netko ipak ‘pao’ “, kazao je slovenski šef diplomacije, član Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi premijer Janez Janša.


Što se tiče indiskrecija u vezi s izjavama koje je u razgovoru s BiH čelnicima u ožujku, prilikom svog posjeta Sarajevu, dao slovenski predsjednik Borut Pahor, Logar je kazao da je to diplomatski kiks.


“Krajnje je neobično da se je najviša komunikacija predstavnika dviju država objavila u medijima”, kazao je.


“Ako netko kaže informaciju koja je izrečena u zatvorenom krugu između predstavnika dviju država, time se krši diplomatski kodeks”, upozorio je. Dodao je da je zato bio i kiks sa strane BiH da zbog navodnog političkog skandala oko navodnog non-papera na razgovor pozove slovensku veleposlanice Zoricu Bukinac, jer je zapravo trebalo biti obrnuto, reagirati je morala Slovenija.


Dodao je da Slovenija ni pod Jašinom vladom nije mijenjala strategiju u vanjskoj politici i prema regiji zapadnog Balkana, koja će i pod njenim predsjedanjem Vijeću EU-a ostati visoko na listi prioriteta te da Slovenija podržava europeizaciju cijele regije.