ANŽE LOGAR

Slovenski ministar: Gospodarski pojasevi Hrvatske i Italije ne štete Sloveniji

Hina

Foto Sergej DRECHSLER

Foto Sergej DRECHSLER

Šefovi diplomacija Slovenije, Hrvatske i Italije sastat će se u subotu u Trstu i očekuje se da će potpisati izjavu o proglašenju gospodarskih pojasa i zaštitu Jadrana, čiji se tekst po Logaru još usklađuje.LJUBLJANA/TRST – Odluke Hrvatske i Italije da proglase svoje isključive gospodarske pojaseve u Jadranskom moru neće negativno djelovati na dostupnost Jadrana za slovenske ribare ni na slovensku luku Koper, izjavio je u petak slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.


Šefovi diplomacija Slovenije, Hrvatske i Italije sastat će se u subotu u Trstu i očekuje se da će potpisati izjavu o proglašenju gospodarskih pojasa i zaštitu Jadrana, čiji se tekst po Logaru još usklađuje.


Slovenija će na sastanku nastojati ispuniti svoje ciljeve, a izjavi će pristupiti ako ona bude usklađena te postupati sukladno svojim strateškim interesima, kazao je Logar na konferenciji za novinare u Ljubljani.
Dodao je da proglašenje talijanskog i hrvatskog isključivog pojasa ograničava prava trećih država izvan Europske unije i da se za članice poput Slovenije stvari ne mijenjaju.


Vezano za neriješenu granicu na moru s Hrvatskom i doticaj Slovenije s otvorenim morem, Logar je kazao da je to odvojeno od isključivih gospodarskih zona i da je ključno da se utvrdi morska granica s Hrvatskom u dijelu mora koje je dosad bilo otvoreno more.