POSTUPNO POPUŠTANJE

Slovenija je otvorila i sportske dvorane, ali uz obvezne testove: Samo u ponedjeljak testirali su 42.000 ljudi

Hina

Reuters

ReutersLJUBLJANA – U Sloveniji su od ovog tjedna ponovo dopuštene rekreativne sportske aktivnosti na otvorenome i u dvoranama, uz najviše deset sudionika i održavanje dvometarskog razmaka, a trebaju se i redovno testirati na koronavirus najmanje jednom tjedno.


U zatvorenim prostorima ponovo se dopušta igranje tenisa, badmintona, vježbanje u fitness centrima, plivanje u bazenima, klizanje i zajednički treninzi, ali i skijaški tečajevi, pojasnio je u utorak na konferenciji za novinare državni tajnik za sport i obrazovanje Marjan Dolinšek.


Redovno tjedno testiranje uvjet je za sve sportaše i rekreativce,  još uvijek nisu dopušteni treninzi za kontaktne sportove, a sportaši i skijaši su pozvani da nose maske i sudjeluju u sportskim ativnostima samo ako su potpuno zdravi.
Vlada je osigurala dovoljan broj testova za testiranje svih skupina koji podliježu obveznom testiranju, uključujući djetnike u trgovinama, školama, ali i za sportaše, a i dalje se provodi masovno testiranje antigenskim testovima.


Tako je samo u ponedjeljak provedeno preko 42 tisuće testiranja, od čega 37.830 brzim antigenskim testovima, a potvrđeno je 740 novih zaraza, dok je umrlo 5 oboljelih od koronavirusa, najmanje u jednom danu u drugom valu epidemije.


Broj aktivnih slučajeva zaraza pao je na 12.102, a broj trenutno hospitaliziranih na 691 covid pacijenta, što će uz povoljan trend po trenutnim prognozama omogućiti novu relaksaciju mjera u prvoj polovici ožujka.