ŠOVINIZAM

Slovenci izabrali najseksističkiju izjavu godine: “Ako je seks samo rekreacija, onda je silovanje…”

Hina

Autor je Žiga Turk, profesor informatike na Fakultetu za građevinarstvo i geodeziju u Ljubljani, koji u Sloveniji važi za jednog od najistaknutijih "desnih" intelektualaca.LJUBLJANA – U Sloveniji je za “najseksističku” izjavu godine proglašena twitter poruka poznatog intelektualca i bivšeg ministra u kojoj je silovanje doveo u vezu seksualnom revolucijom iz 60-ih godina prošlog stoljeća, no on tvrdi da je ono što je napisao uzeto iz konteksta.


“Ako je seks samo rekreacija, onda silovanje nje ništa gore od faula u sportu”, dio je twitter poruke kojom se u nedavne polemike o zakonskoj redefiniciji pojma silovanja u kaznenom zakonu, nakon više objavljenih slučajeva  spolnog uznemiravanja žena na fakultetima, uključio Žiga Turk, profesor informatike na Fakultetu za građevinarstvo i geodeziju u Ljubljani.


Ženska udruga “Crvene zore” i portal Spol.si, koji svake godine biraju najizrazitiju seksističku javnu izjavu među onima u kojima se napada, ponižava ili vrijeđa druge na osnovi spola, spolnog usmjerenja ili rodnog identiteta, odlučili su da je ta izjava bila najuvredljivija prema ženama u proteklih godinu dana. Uz ovu, bilo je još 26 “nominacija” za takav neslavni naslov.
Oni tvrde da je Turk “relativizirao”  seksualno nasilje nad ženama, tražeći izvor tome u seksualnoj emancipaciji žena jer, kako navode, silovanje nije seks nego nasilje u kojemu se seks koristi kao nasilno sredstvo.


Turk u Sloveniji važi za jednog od najistaknutijih “desnih” intelektualaca, vrlo je politički angažiran na društvenim mrežama i svojim kolumnama u medijima, a u dva je navrata bio ministar u vladama Janeza Janše, jednom kao ministar za razvoj, a drugi put kao ministar znanosti i obrazovanja.
On je onima koji su mu dodijelili “neslavnu nagradu” za najseksističkiju izjavu poručio da je još jednom pročitaju u cijelosti, kako bi se uvjerili da nije istina da “relativizira” silovanje nego da suprotno tomu tvrdi da je riječ o zločinu, te ocijenio da ga se pokušava osramotiti u javnosti “zato što često javno podržava vladu”.


U svojoj izvornoj poruci na twitteru, Turk je početkom veljače, kad je dolazilo do oštrih socioloških  i ideoloških polemika oko fenomena spolnog uznemiravanja, napisao da je problem u   seksualnoj revoluciji iz 60-ih godina, jer se slobodna  spolnost počela shvaćati kao sport, odnosno rekreacija.
“A ako je seks samo rekreacija, onda ni silovanje nije ništa gore od faula,  no ako nije – onda otpada i temeljna premisa usporednog pogleda na to pitanje koje se afirmira još od 1968. godine”, naveo je tada Turk, koji negira da je relativizirao seksualno nasilje nad ženama kao takvo.