Smijenjeno vodstvo

SKANDAL U BEČKOJ BALETNOJ ŠKOLI Fizički i verbalno ih zlostavljali i poticali ih na pušenje ‘radi linije’

Hina

Foto HNK Zagreb

Foto HNK Zagreb

Tjelesno i verbalno zlostavljanje učenika najbolje austrijske baletne akademije povezano je s gotovo potpunim izostankom kvalitetne kontrole i primjerenog upravljanja, utvrdilo je istražno povjerenstvoBEČ  Umjetnički direktor i glavna direktorica Baletne škole Bečke državne opere u petak su smijenjeni s dužnosti, tri dana nakon što je istražno povjerenstvo utvrdilo da se učenicima te škole savjetovalo da puše kako bi ostali mršavi i da ih se fizički i verbalno zlostavljalo.


Tjelesno i verbalno zlostavljanje učenika najbolje austrijske baletne akademije povezano je s gotovo potpunim izostankom kvalitetne kontrole i primjerenog upravljanja, utvrdilo je istražno povjerenstvo.


Francuski koreograf Manuel Legris smijenjen je s dužnosti umjetničkog direktora škole, ali će ostati na dužnosti direktora Bečkog državnog baleta.
Povjerenstvo je utvrdilo da je Legris kročio u baletnu školu samo nekoliko puta na godinu.


Uz to, Rumunjka Simona Noja-Nebyla više neće biti glavna direktorica Baletne škole.


Škola ima oko 130 učenika u dobi od 10 do 18 godina, a 80 posto ih je iz inozemstva.


Predsjednica istražnog povjerenstva Susanne Reindl-Krauskopf kazala je u utorak da bi roditelji trebali dobro promisliti prije nego upišu svoju djecu u tu elitnu baletnu akademiju, s obzirom na to da ona učenicima ne osigurava dovoljnu liječničku i psihološku potporu.