Teror u Africi

Oteta humanitarka vraćena u Italiju: Silvia nakon zatvora u Keniji postala – Aiša

Sandy Uran

Reuters

Reuters

Silviju Romano oteli su džihadisti Al-Shababe u Keniji te je zatočenu držali 536 dana, istovremeno tražeći od talijanskih vlasti otkupninu od 4 milijuna eura. Po povratku u rodnu zemlju, Silvija je rekla da je svojevoljno prešla na islam i promijenila imeRIM  Glavna vijest u Italiji povratak je dvadesettrogodišnje Silvie Romano iz Kenije nakon što je tamo provela 18 mjeseci u pritvoru. Naime, oteli su je džihadisti Al-Shababe u Keniji, a potom za nju zatražili otkupninu. Provela je 536 dana u zatvoru gdje su je podvrgnuli psihološkim torturama nakon čega je prešla na islam, te je navodno primorana na brak s jednim od terorista. Teroristi su potom zatražili 4 milijuna eura otkupnine. Talijanska vlada odbija priznati da je platila zatraženu otkupninu, ističu pojedini mediji. No Il Giornale navodi izjavu djelatnika bliskog Ministarstvu vanjskih poslova u Somaliji, Ahmeda Isea Awada, koji tvrdi da je Italija platila otmičarima svotu od blizu 4 milijuna eura. Riječ je o ogromnoj količini novca, puno većoj od one o kojoj se prethodno spekuliralo, a bilo je riječ o 1 do 2 milijuna eura. No, konkretnih službenih potvrda o točnom isplaćenom iznosu nema.– Sada se zovem Aiša i svojevoljno sam se odlučila prijeći na islam, kazala je s osmijehom na licu Silvia Romano, rodom iz Milana, prilikom susreta sa psihologinjom u talijanskoj ambasadi u Mogadišu. Ovo nije obično ime, to je ono za koje sam se odlučila nakon pet mjeseci provedenih u pritvoru. To je ime Muhamedove supruge, kćeri Abu Bakra, prvog kalifa islama.


Njezin povratak u Italiju izazvao je burne reakcije u medijima i na društvenim mrežama. Prenosimo neke od izjava objavljenih u talijanskim medijima.


Reute

Po dolasku u Rim Silviju Romano pozdravio je ministar Luigi Di Maio / Reuters
 Sve izgledalo dobro


 


– Njezina obitelj u Italiji bila je prekinula svaku komunikaciju s agencijom koju je ona bila odabrala za svoj odlazak u Afriku. Stoga, očito je da nešto nije funkcioniralo kako treba, kazao je Pippo Civati, lider talijanske političke stranke »Possibile« u emisiji 24 Mattino na Radio 24. Obitelj Romano nije samo odlučila prekinuti suradnju s Lilian Sora, osobom koja vodi Africa Milele, već sada traži da se napravi i nešto više po pitanju rasvjetljavanja cijele priče.Formalna tužba još nije podneesena, već obitelj želi doznati što je sve bilo poduzeto da ne dođe do otmice, do koje je nažalost ipak došlo.


U rujnu 2018. Silvia je prvi put stigla u selo Chakama, u Keniji, posredstvom Africa Milele. Prema pisanju La Repubblice, Silvia je na ispitivanju provela 4 sata tijekom kojih im je ispričala što se točno dogodilo i kako je bila oteta.


– Činilo mi se da je sve u redu. Nisam percipirala nikakvu posebnu situaciju koja bi me navela na razmišljanje da sam možda u opasnosti. Međutim, nije bilo tako. Dobro upućeni tvrde da su džihadisti Al Shababa znali da u tom selu Silvia skrbi sama o tamošnjoj siročadi, bez posebne zaštite.


Evo kako je priču komentirala voditeljica Africa Milele Lilian Sora.


– Silvia nije sama poslana u Chakamu, tako se brani Sora na stranicama Corriere della Sera.


– Otputovala je s druga dva volontera, a sačekao ih je moj partner i još jedan član tima zadužen za sigurnost. Obojica su iz plemena Masai. Trebali su se vratiti u Malindi 19. studenog i Silvia je trebala biti s njima. No nešto je krenulo po zlu. Djevojka je ostala sama i oteta je 20. studenog. Netko ju je špijunirao, kazala je Sora. Sumnjam na to kako je nekolicina pripadnika grupe koju vodi Al Shabab spavalo blizu naše kuće prije negoli je oteta, veli Lilian Sora.Sama u selu


 


– Zasigurno nije bilo u redu da Silvia bude sama u selu bez ikakve pratnje i zaštite i stoga tužiteljstvo iz Rima traži pojašnjenje kako bi razumjeli je li aktivnost Africa Milele bila u skladu s normativima te s ugovorom o osiguranju osobe, registraciji pri ambasadi te s certifikatima koje izdaju kenijske vlasti.


– Trebalo bi pomno preispitati te agencije koje regrutiraju volontere za Afriku, i koje očito ne nude nikakvu sigurnost, već ljude dapače stavljaju u rizik da budu oteti, kazao je bivši načelnik Nacionalnog stožera Guido Bertolaso.


– Za onim koji je oteo Silviu Romano, Al Shababom, treba podignuti optužnicu. Oni su profesionalci na polju terorizma i nije slučajno da su je 18 mjeseci držali u zarobljeništvu, kazao je Bertolaso.


– Godina i pol je idealno je vrijeme kako bi se nekoga navelo da prijeđe na islam i upravo stoga je otmica Silvie Romano potrajala 18 mjeseci. Naveli su je i da promijeni ime. Vratila se svojoj obitelji ne više kao Silvia, već kao Aiša.


Slučaj Silvie Romano zasigurno će imati i nastavak, jer će na vidjelo isplivati i druge pojedinosti o ovoj priči.