Bombardiranje

Šest žrtava, od kojih dvoje djece u napadu na sjeveru Sirije

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Afrine u pokrajini Alep pod nadzorom je turskih snaga i njihovih sirijskih saveznika. Nije jasno tko je izveo napad no projektili su ispaljeni iz područja u kojem su raspoređene snage sirijskog režima te sirijskih Kurda, navodi SOHRŠest civila, od kojih dvoje djece, poginulo je u četvrtak, a 30 je ozlijeđeno u  bombardiranju grada Afrina na sjeveru Sirije, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


Afrine u pokrajini Alep pod nadzorom je turskih snaga i njihovih sirijskih saveznika. Nije jasno tko je izveo napad no projektili su ispaljeni iz područja u kojem su raspoređene snage sirijskog režima te sirijskih Kurda, navodi SOHR.


“Šest osoba, od kojih dvoje djece, poginulo je, a 30 je ranjenih”, navodi Opservatorij.
Turska vojska raspoređena je od 2016. na sjeverozapadu Sirije oko Afrina i regije Idlib, jedne od zadnjih enklava koje nisu pod kontrolom režima u Damasku.


Turska je izvela uz svoje sirijske suborce tri operacije velikih razmjera u sirijskim pokrajinama koje s njom graniče (od 2016. do 2019.) kako bi protjerala džihadiste i borce Postrojbi za narodnu zaštitu (YPG), glavne kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.


Zadnje dvije godine intenzitet borbi je opao u Siriji.


Zahvaljujući vojnoj potpori Rusije od 2016. sirijski režim uspio je vratiti pod svoju kontrolu većinu teritorija izgubljenog na početku rata koji se razvio iz prodemokratskih prosvjeda 2011.


Rat je do danas odnio pola milijuna života, prema podacima SOHR-a, a milijuni su raseljeni i izbjegli.