Jens Stoltenberg

Šef NATO-a: Ratovi u Ukrajini i Gazi su vrlo različiti

Hina

Jens Stoltenberg / Foto Reuters

Jens Stoltenberg / Foto ReutersPredsjednik NATO saveza, Jens Stoltenberg, odgovarajući na optužbe o dvostrukim standardima Zapada, rekao je u utorak da se u svim sukobima mora primjenjivati međunarodni zakon, no da su ratovi u Ukrajini i Gazi vrlo različiti.


Arapski čelnici optužili se zapadne zemlje da se ne pridržavaju istih standarda po pitanju izraelskog rata u Gazi, koji je pokrenut kao odgovor na Hamasov napad 7. listopada, kakve su primjenjivali po pitanju ruskog rata u Ukrajini.


“Moja poruka je da se međunarodni zakon, humanitarni zakon, mora poštovati u svim sukobima i da se civilni životi uvijek moraju štititi”, ustvrdio je Stoltenberg.
Obraćajući se na konferenciji za medije u sjedištu sjevernoatlantskog vojnog saveza u Bruxellesu, Stoltenberg je rekao da je također “važno prepoznati da su situacija u Gazi i situacija u Ukrajini različite na puno načina.”


“Ukrajina nikad nije bila prijetnja Rusiji, Ukrajina nikad nije napala Rusiju”; rekao je.


“Ruska invazija na Ukrajinu bila je ničim izazvana, cjelovita invazija druge zemlje”, dodao je. “Tako da, naravno, Ukrajina ima pravo na samoobranu protiv neisprovociranog napada i na zaštitu svoga teritorijalnog integriteta.”