Visoki predstavnik

Schmidt: Ne postoji opasnost od nasilja u BiH

Hina

Christian Schmidt / Foto Armin Durgut/PIXSELL

Christian Schmidt / Foto Armin Durgut/PIXSELLVisoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt ocijenio je kako u Bosni i Hercegovini ne postoji opasnost od nasilja i ugrožavanja mira upozoravajući međutim da postoje stalne prijetnje političkome miru zbog poteza dužnosnika Republike Srpske.


“Mir u onom smislu na koji se gleda kao na mir nepostojanja nasilja i neke vojne opasnosti, mir nije ugrožen”, rekao je Schmidt u intervju za glasilo Islamske zajednice Preporod.


Pri tome je dodao kako je u Bosni i Hercegovini na stalnoj kušnji “politički mir koji je doveden u pitanje”.
Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik učestalo prijeti odcjepljenjem toga entiteta od Bosne i Hercegovine zbog čega je na meti međunarodnih dužnosnika, a bošnjački politički predstavnici upozoravaju da takvi potezi ne bi završili mirno. Schmidt ističe kako ne postoji mogućnost za odcjepljenjem bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.


“Oni koji govore o raspadu trebaju biti svjesni da za takvu priču u Daytonu ne postoje nikakvi temelji, dakle, ne postoji nikakva osnova”, rekao je njemački političar na čelu međunarodne uprave. Upozorio je kako Europska unija i SAD imaju ‘alate’ za sprječavanje raspada Bosne i Hercegovine.


Upitan o zaključcima Svesrpskog sabora u Beogradu, visoki predstavnik za BiH je pozvao sve uključene na “odgovornost prema cijeloj regiji”.


Schmidt je izrazio očekivanje i da će prestati negiranje genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.